LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Vieraslajeja ja ”vieraslajeja”

Pekka Peltonen kirjoittaa kolumnissaan (Tamperelainen 7.9.2019), että luonnon suurimmat uhat eivät ole lupiinit tienpenkoilla tai kurtturuusut pihoissa.

Sekä komealupiini että kurtturuusu ovat kummatkin kansallisesti haitallisia vieraslajeja, joiden kasvattaminen niin tienpintareilla kuin kotipihoissakin on kiellettyä.

Kurtturuusun kasvattaminen kotipihassa on tosin kiellettyä vasta siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Komealupiini leviää erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa hallitsemattomasti ja vaarantaa uhanalaisten niittykasvien esiintymiä. Myös kurtturuusu leviää runsaasti erityisesti rannikoita ja uimarantoja pitkin.

Peltosen esiin nostamat valkoposkihanhen jätökset kiertää uimarannoilla vielä avojaloin huomattavasti helpommin kuin piikkipensaat.

Toisin kuin Peltonen ajattelee villisika on tulokaslaji, eikä vieraslaji, koska eläin on tosiaan saapunut tänne ihan omin jaloin. Myös huoli villisian painosta on turhaa liikenneonnettomuustilastoissa loistavan hirven elopainoon verrattuna.

Peltonen veisi myös mielellään sianlihaa Kiinaan verojen saamiseksi vegaaneille ja vientitulojen saamiseksi valtiolle.

Uskon, että sekä vegaanit että valtio kiittäisivät, jos maatalousvientimme koostuisi uusista kaurapohjaisista tuotteista tuontisoijalla ruokitun ja maataloustuilla ylläpidetyn sian sijaan.

Ilman esitettyjä laskelmia mahdollisen sikaruton aiheuttamasta kansantaloudellisesta vaarasta toivoisin malttia villisikakannan vähentämispuheisiin.

Jari-Pekka Tamminen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet