Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Talot kohoavat

Kuten tämän lehden kahdesta pääuutisesta voi lukea, kaksi isoa rakennushaketta eteni tällä viikolla uuteen vaiheeseen.

Torstaina Tampereen Kannen areenalla muurattiin peruskivi ja perjantaina muun muassa mediaväki pääsi tutustumaan syyskuun puolivälissä aukeavaan Taysin Lasten ja nuorten sairaalaan.

Areenasta odotetaan Tampereelle elämystalouden veturia. Sisään mahtuu hotelli ja kasino ja ympärille kasvaa kaupunginosa. Käytöstä riippuen 13 000–15 000-paikkaisen hallin pitäisi valmistua loppuvuodesta 2021 ja keväällä 2022 pelataan MM-jääkiekkoa. Reilun 120 miljoonan euron monitoimiareena saa vuoteen 2024 mennessä viereensä viisi tornitaloa. Yhteensä kannelle tulevan rakentamisen arvo on puolisen miljardia.

Tästä vähintään puoleen päästään Taysillakin. Uusi Lasten ja nuorten sairaala on osa jättimäistä Etupiha-hanketta. Tämä kuun lopulla valmistuvassa kokonaisuudessa Taysin alueelle on valmistunut Lasten ja nuorten sairaalan L-rakennuksen lisäksi muun muassa synnytysosaston sisältävä D-rakennus, Tays Sydänsairaalan N-rakennus ja yli 400 paikan pysäköintihalli. Osana Taysin historian suurinta noin 250 miljoonan euron rakennushanketta sairaala saa kokonaan uuden pääsisäänkäynnin, joka aukeaa myös syyskuun lopussa.

Lisäksi työn alla on yli 30 miljoonan euron muun muassa veritautien hoitoon tarkoitettu F-rakennus ja kehitysvammahuollon terapiatila.

Työt alueella eivät lopu. Nyt pitäisi päättää, mitä tehdään uusien rakennusten keskelle jääneille vanhan pääsisäänkäynnin A-rakennukselle ja korkealle vuodeosastorakennukselle eli B-rakennukselle. Kumpikin on siinä kunnossa, että purkaminen ja uuden rakentaminen saattaa tulla halvemmaksi kuin remontti.

Kahden ison rakennushankkeen juhlistaminen saman viikon aikana ei ole Tampereella nyt käynnissä olevalla rakennustahdilla mitenkään tavatonta. Tällaisia viikkoja nähdään vielä varmasti.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet