Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: The Jukka Virtanen

Jukka Virtasen sunnuntainen poismeno on saanut suomalaiset asuinpaikasta ja ikäluokasta riippumatta muistelemaan miestä, joka on tullut ruudun välityksellä ihmisten koteihin lähes yhtä kauan, kun televisio on ollut osa kalustusta.

Monelle VEK-kolmikon Montreux’n Kultaisen ruusun vuonna 1965 voittanut Lumilinna on parasta, mitä suomalainen tv-viihde on tarjonnut. Varhaiskeski-ikäiset muistelevat kaiholla Rosvo Rudolf -lastenohjelman eloisaa kertojaa, vähän nuoremmat taas hihittelevät The Joulukalenterin hahmoille. Sitten oli tietysti Levyraati... ja Runoraati. Ja itse asiassa Virtanen oli myös vastaperustetun Suomen Television ensimmäinen uutistoimittaja vuonna 1958.

Jukka Virtanen oli perinteisen, lineaarisen television pioneeri ja sen historian keskeisin hahmo. Se teki miehestä tutun joka niemessä, notkossa ja saarelmassa, jossa oli tv-vastaanotin.

Tämä oli vain osa osaamista. Tampereella monipuolinen sanataituri Virtanen jätti vahvimman jälkensä teatterin kautta.

Tampereen Teatterissa on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana nautittu Virtasen verbaliikasta West Side Storyn, Veriveljien, Les Miserablesin ja Catsin suomennoksissa. TTT:ssä on viime vuosina nähty Cabaret.

Teksteissä Virtanen elää. Kaunis on esimerkki tästä koetaan ensi keväänä, kun Tampereen musiikkiluokkalaiset laulavat yhteistyössä TTT:n kanssa tuotettavassa seikkailumusikaali Peter Panissa Jukka Virtasen sanoittamia lauluja. Virtuoosin osaaminen siirtyy eteenpäin 450 tuotannossa mukana olevan lapsen ja nuoren kautta.

Wikipediassa kerrotaan, että Jukka Virtanen oli suomalainen kirjailija, runoilija, suomentaja, toimittaja, käsikirjoittaja, sanoittaja, näyttelijä, juontaja, laulaja ja ohjaaja.

Kertoman mukaan Jukka Virtanen ei pitänyt luonnehdinnasta viihteen monitoimimies, vaikka se sopi häneen – ehkä Vesa-Matti Loirin ohella – paremmin kuin kehenkään muuhun suomalaiseen.

Jukka Virtanen on suomalaisen viihteen... Jukka Virtanen. Ei sen vähempää.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet