LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Lukijalta: Ihmiset on helppo saada reagoimaan

Pekka Ruissalo

Kirjoitukseni Rammsteinin melusaaste ylsi Ratinasta Messukylään asti osoitti, että ihmiset on helppo saada reagoimaan (Tamperelainen 11.8.).

Kommentoijat nielivät kirjoitukseni syötin ”Se ei ollut musiikkia vaan melusaasteaivopesua". Koukku tarttui kurkkuun ja teki niin kipeää, että minua kehotettiin kommenteissa muuttamaan metsään, vaikka en asu keskustassa. Tai: ”Moisiolla taitaa olla vähän hiekkaa jossain =D” , "vaatisin vain kuiskaamista".

Yksi nimimerkeistä arvelee, että toimittaja on tehnyt jutun kirjoituksestani saadakseen aikaan paljon naurua kustannuksellani ja joku pitää taloni äänieristystä huonona. Väitettiin, että en marisijana ja inisijänä nauti musiikista.

Minä nuolaisin näitä syöttejä, mutta en niellyt niitä, koska ne ohittavat asian ytimen ja kertovat enemmän kirjoittajista kuin kirjoituksestani.

Äänitasomittauksia tehnyt kommentoija kritisoi kirjoitustani äreästi asiapohjalta, mutta unohtaa ydinseikan: Onko oikein, että konsertin äänet ovat selvästi kuultavissa sisätiloissa 3,7 km:n päässä jopa pölynimurin äänitason ylittäen? Kommentoijalle tiedoksi, että tarkistin mittaukseni. Se ei ollut hetkellinen vaan kesti vähintään 10 minuuttia ja kännykkäni ilmoitti sille jaksolle minimiksi 34 ja maksimiksi 71 dB.

Olisin odottanut tältä henkilöltä ja meluluvasta kirjoittaneelta vastausta kysymykseeni, sisältyikö konserttiin ja mitattiinko ulkopuolisesti matalia infraääniä, joita ihminen ei kuule, mutta jotka vaikuttavat ihmiseen.

Kirjoitin juttuni ja kommentoin kommentteja omalla nimelläni. Muut kommentoijat suojautuivat nimimerkin taakse.

Minua ihmetyttää se, että musiikki ei riitä enää musiikkina, vaan tarvitaan ”spektaakkelimainen audiovisuaalinen musiikkishow”. Ilmasto tuskin kiittää 80 rekkakuormallisen kuskaamisesta pitkin maailmaa ja bändin jäsenten yksityiskoneella lentelemisestä sekä fanien että median laumakäyttäytymisestä.

Risto Moisio

Opettaja emeritus

Messukylä, Tampere

Julkaisemme Risto Moision kirjoituksen verkkosivuillamme poikkeuksellisesti yleisönosastokirjoituksena, koska hän kertoi ettei pystynyt julkaisemaan kommenttiaan Tamperelaisen verkkokeskustelussa.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet