LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Lukijalta: Rammsteinin melusaaste ylsi Ratinasta Messukylään asti

Tamperelaisen lukijan Risto Moision ymmärrys ei riittänyt Rammsteinin keikkavolyymin suhteen.

Pekka Ruissalo

Valtioneuvoston päätöksen nro 993/1992 mukaan ympäristömelun enimmäisarvot ulkona asuinalueella klo 7-22 ja klo 22-7 ovat 55 ja 50-45 desibeliä. Sisällä rakennuksissa vastaavat luvut ovat 35 ja 30 dB.

Asun Messukylässä omakotialueella Kansalaisen karttapaikan avulla mitattuna linnuntietä 3,7 km:n päässä Ratinan stadionista. Talossani on kolminkertaiset ikkunat. Ne ja kaikki ovet olivat kiinni. Silti Rammsteinin konsertin melu kännykkäni desibelimittarin mukaan 10.8. klo 22.30-22.40 vaihteli sisällä välillä 37-44 dB ja ulkona parvekkeella välillä 57-62 dB.

Melutaso ylitti siis päiväaikaan sallitut luvut. Panin pölynimurin hetkeksi käymään jalkojeni juureen. Silti bassojen jumputus kuului selvästi ja vielä selvemmin ne kovat paukahdukset.

Ihminen ei kuule matalia infraääniä. Ne ovat terveydelle vaarallisia. Sisältyikö niitä konserttiin? Henkilökohtaisesti unirytmini häiriintyi. Nukahdan yleensä viimeistään kymppiuutisten jälkeen. Nyt valvoin kaksi tuntia konsertin jälkeen ja heräsin jo klo 5.

Yksitoikkoinen, samaa kuviota toistava bassojumputus lienee vienyt stadionilla olijat jonkinlaiseen transsitilaan. Se ei ollut musiikkia vaan melusaasteaivopesua.

Risto Moisio

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet