Marjo RämöKirjoittaja on Tamperelaisen toimittaja.

Pääkirjoitus: Esteettömyys itsestäänselväksi

Tämän viikon yksi uutinen oli esteettömän laiturin valmistuminen Naistenlahden satamaan. Laiturissa on kuusi venepaikkaa, jotka mahdollistavat veneeseen pääsyn esimerkiksi pyörätuolia käyttäville. Paikkoja voi vuokrata omaan käyttöön ensi vuonna.

Ensi vuonna esteettömiä venepaikkoja tulee vielä lisää, jotta kaupunki pystyy vastaamaan kysyntään.

Esteetön laituri oli Tampereen kaupungilta ja satamatoimistolta avarakatseinen satsaus. Vastaavanlaista pienveneille suunniteltua laituria ei tiettävästi ole muualla Suomessa, eikä niitä taida maailmallakaan paljon olla.

Tällaisia avauksia voisi tapahtua useamminkin – jopa niin usein, etteivät ne olisi enää uutisia. Esteettömyyden soisi olevan arkipäiväinen asia, joka huomioidaan itsestäänselvästi, eikä vain siksi, että lait ja asetukset niin määräävät.

Esteettömyys ajatellaan usein bonuksena, jollaista suodaan vain rajoitetusti. Yksi esimerkki on Kintulammi, josta löytyy esteetön luontopolku. Se tosin on kovin lyhyt, vain 300 metriä pitkä.

Kintulammille on Tampereen keskustasta matkaa vajaat 30 kilometriä. Jotta pääsee edestakaiselle, yhteensä 600 metrin esteettömälle luontopolulle, pitää autolla ajaa noin 60 kilometriä. Tässä kohtaa joku saattaa miettiä, kannattaako Kintulammille asti sittenkään lähteä muutaman sadan metrin tähden.

On hienoa, että Kintulammille on saatu esteetön luontopolku. Se, niin kuin luontopolku ylipäätään, tuli suureen tarpeeseen. Ei silti olisi pahitteeksi, että kaupunki rahoittaisi esteettömyyttä aiempaa runsaskätisemmin, sillä kyse ei ole loppujen lopuksi kovin isoista rahoista. Esimerkiksi Naistenlahden esteetön laituri maksoi 40 000 euroa ylimääräistä.

Tampereelle on jo pitkään toivottu myös esteetöntä uimarantaa. Tuskin sellaisenkaan tekeminen ihan mahdotonta on, jos vain tahtoa riittää. Kyse on pikemminkin siitä, mitä me haluamme näinä aikoina priorisoida.

Marjo Rämö

toimittaja

Marjo Rämö

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet