Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Ei ihan pikkujuttu

Metso kertoi torstaina pörssitiedotteella, että Metso Minerals ja Outotec lyövät hynttyyt yhteen. Talousuutinen on megaluokkaa, vaikka se ei lopulta jättiyllätys ollutkaan.

Jos fuusio hyväksytään yhtiökokouksissa, syntyvän Metso Outotecin liikevaihto on noin neljä miljardia euroa. Uusi yhtiö on globaali jättiläinen mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuudessa.

Myös suomalaista teollisuushistoriaa kirjoitetaan uusiksi. Yhteen menevät vuonna 1915 perustetun Lokomon suora perillinen Metso Minerals ja Outokumpu Oyj:n teknologiatoiminnoista vuonna 2006 synnytetty Outotec.

 

Tampereella uutinen on suhteellisesti Suomea suurempi. Metso Mineralsin suurin toimipiste on Tampereella. Hatanpäällä Lokomon alueella työskentelee noin 900 ihmistä. Lokomo on ollut jo sata vuotta Tampereen teollisia kivijalkoja.

Pelkkä pitkä historia ei riitä. Uudessa konsernissa palikat asetellaan nyt uudelleen. Viime viikon tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että uuden yhtiön pääkonttori on Helsingissä. Muuten kysymysmerkkejä on paljon.

Tämä on Tampereella sekä uhka että mahdollisuus. Synergiaetujen hakeminen tarkoittaa sitä että päällekkäisyydet puretaan. Tämä voi lyhyellä tähtäimellä viedä työtä Tampereelta. Metso Minerals aloitti jo ennen fuusiota yt-neuvottelut talouspalvelukeskuksen sijiannista.

 

Tulevaisuuden kannalta isompi asia on se, että jo keväällä Metso kertoi, että yhtiö on lupumassa Hatanpään vanhan Lokomon alueesta. Esiselvitys uuden paikan löytymiseksi on käynnissä.

Jos yhtiötä tyydyttävä korvaava paikka löytyy Tampereelta, tarkoittaa tämä sitä että myös yhtiön tulevaisuus juurrutetaan tänne. Uusi Metso Outotec voi olla kokonaisuudessaan yhtä tamperelainen kuin Metso Minerals oli. Tämä olisi suuri voitto Tampereelle. Etsikkoaika on nyt.

Tampereella on vakuuteltu, että tuotannon pysyminen kaupungin rajojen sisäpuolella on erittäin tärkeää. Niin se onkin. Metso Outotecista ei kannata tapella teollisuushistorian ja perinteiden, vaan tulevaisuuden takia.

EDIT 11.7. kello 19.15: Korjattu Metso Outotecin liikevaihto noin neljäksi miljardiksi.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet