LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Pääkirjoitus: Iidesjärvi ei odota

Naurulokkien määrä on vähentynyt Iidesjärvellä dramaattisesti.

Marjo Rämö

Välillä tuntuu, että ilmastonmuutos on viemässä meiltä lähinäön. Ilmastonmuutos täyttää ilmatilan niin tehokkaasti, ettemme enää huomaa vieressä olevia kohteita, jotka kaipaavat huomiota. Yksi esimerkki on Iidesjärvi.

Vuonna 2014 kaupunginvaltuusto teki Iidesjärven linnuston kannalta kenties kohtalokkaan päätöksen hyväksyessään osayleiskaavan, joka mahdollistaa perhepuiston rakentamisen järven rantaan. Perhepuisto – niin hieno kuin se olisikin – toisi alueelle niin suuria muutoksia, että niihin sopeutuminen voi olla linnuille mahdotonta.

Toistaiseksi kaupungin heikko taloustilanne on vielä suonut lintujärvelle armoa 14 miljoonan euron perhepuistolta.

Iidesjärveltä kantautui keväällä huolestuttava tieto. Järvellä pesi enää kolmisenkymmentä naurulokkiparia, kun aiemmin niiden määrä on laskettu sadoissa.

Iidesjärvelle pitäisi tehdä kiireesti hoitosuunnitelma, jolla tähdätään lajien säilymiseen. Hoitosuunnitelma on kuitenkin jäissä, sillä sen tekeminen on sidottu perhepuiston rakentamiseen. Kun toinen ei etene, niin toinenkaan ei etene.

Järvi kaipaa hoitosuunnitelman lisäksi perusteellista pohdintaa tulevaisuudesta, sillä rakentaminen ja luonnonsuojelu eivät mahdu samalle järvelle. Vaihtoehtojen joukkoon voisi nostaa myös sen mahdollisuuden, ettei perhepuistoa sittenkään rakenneta alueellisesti merkittävän lintujärven rantaan. Meillä on nyt hyvä tilaisuus jättää jälkipolville perinnöksi lintujen keidas, jollaista ei voi rakentamalla tehdä.

Iidesjärven linnusto on edelleen rikas. On ilo lukea Pro Iidesjärven ja Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-päivityksiä Iidesjärveltä. Järvellä on viime päivinä nähty muun muassa tavi- ja silkkiuikkupesueet, lapintiira, nuolihaukkoja, pajulintuja, pensaskerttuja, ruokokerttusia ja rytikerttusia.

Tänä kesänä Iidesjärvellä seurataan jännityksellä kuuden laulujoutsenen poikasen elämää. Aiempina kahtena vuonna poikaset ovat menehtyneet, mutta nyt näyttää vielä hyvältä. Maanantaisen päivityksen mukaan kaikki kuusi poikasta olivat tallella.

Marjo Rämö

toimittaja

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet