Mielentaide

Mielentaidetta Metso-kirjastossa

Johanna Karelahti

Mielentaide ry järjestää vuoden 2019 vuosinäyttelynsä Tampereen pääkirjasto Metsossa. Näyttely avautui 3.6. ja on nähtävillä juhannukseen saakka.

Mielentaide ry on valtakunnallinen mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka toimii vapaaehtoisella työllä. Yhdistys on perustettu vuonna 2005 ja sen motto on Taidetta maan ja taivaan väliltä. Yhdistyksen siipien suojassa on syntynyt kuvataiteen ohella muun muassa musiikkitoimintaa sekä toiminnallisia vertaisryhmiä, joten nyt nähtävä näyttely kertoo vain erään - joskin merkittävän - osan yhdistyksen tarinaa.

Minulla on ilo olla yksi näyttelyn viidestä taiteilijasta. Olen yhdistykselle tyypillinen jäsen, taidetta tekevä mielenterveyskuntoutuja. Aikaisemmin olen ollut taiteineni yksinäinen puurtaja, mutta nyt olen mielissäni löydettyäni itselleni sopivan yhteisön ja viiteryhmän. Olen ollut kuvataiteellisesti aktiivinen lapsesta saakka ja tämä on jälleen uusi askel eteenpäin taiteilijan polullani. Ylpeänä ripustin kuivapastellein toteutetut, värikkäät eläimeni muiden töiden seuraan - ja hyvään seuraan pääsivätkin.

Näyttelyssä on esillä useilla eri tekniikoilla toteutettuja teoksia. Metson alakerran näyttelytilan kaarevalta seinältä löytyy akryyli- ja akvarellimaalauksia, kuivapastellitöitä, öljypastellitöitä, kuivaneulagrafiikkaa ja rakukeramiikkaa. Näyttelyn taiteilijat ovat Heidi Anttila, Mari Asikkala, Henna Kalliskota, Johanna Karelahti sekä Katri Valtonen. Kukin on lähestynyt kohdettaan tavallaan, omalla omintakeisella, tunnistettavalla käsialallaan. Kuka rehevästi, kuka pidättyvämmin, kuka herkin vedoin, kuka ronskimmin - jäljittelemättä, omana itsenään.

Voiko taide hoitaa mielenterveyttä? Mielestäni kyllä. En ole koskaan ollut niin terve kuin kuvapintaa täyttäessäni. Uskon muiden taiteilijoiden jakavan tämän kokemuksen. Taiteen tekeminen on suuri onni. Toivon, että jokunen kipinä tästä onnesta singahtaa teostemme välityksellä katsojienkin sydämiin.

Johanna Karelahti

------------------------------------------

Näyttelyn yhteystiedot, aukiolo ja tapahtuman lisätiedot voit lukea täältä

Mielentaide

Aikaisempia kirjoituksia

Mielentaide

Mielentaide ry on mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka toimii vapaaehtoisella työllä valtakunnallisesti. 
Jäsenten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen luo puitteet taidenäyttelyille ja pientuotemyyjäisille, retki- ja leiritoiminnalle, taiteilu- ja muusikkitoiminnalle sekä toiminnallisille vertaisryhmille. 

Toimintaa keskitetään maakunnittain alueille, joissa on ennestään jäseniä, kuten Uusimaa (toimialueina Helsinki ja Vantaa), Varsinais-Suomi (Turku), Keski-Suomi (Jyväskylä) ja Pirkanmaa (Tampere). 
Mielentaide ry on Mielenterveyden Keskusliiton, Kansalaisareena ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n jäseninä. 

Lisätietoa yhdistyksen kotisivuilta http://www.mielentaide.fi, joista linkitys myös yhdistyksen Facebook-sivulle. 

Uusimmat mielipiteet