Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Piiruja vasempaan

Suomeen syntyy Rinne I kovaa vauhtia. Jos unodetaan puoluehistoriallisesti tuoreempi vihreät, Suomessa hallitusta, jonka pohjana ovat demarit ja keskustan eli punamullan lisäksi vasemmisto, on kutsuttu tavallisesti kansanrintamaksi.

Tämän tausta vaatii avaamista. Otetaan vauhtia Euroopasta ja historiasta. Nimitys on peräisin Ranskasta 1930-luvulta, jossa kommunistit, sosialidemokraatit ja keskiryhmät löysivät toisensa fasismin uhan motivoimina.

Taustalla oli myös ulkoista ohjausta, jonka tuotti muutos Neuvostoliiton ulkopolitiikassa. Kansanrintama-ajattelua tuki 1930-luvulla NKP:n ensimmäinen lipsuminen kohti vallankumouksen tieltä kohti yhteistyötä maltillisten oikeistolaistenkin kanssa.

Suomessa ensimmäinen kansanrintamapohjainen hallitus oli Paasikivi II marraskuussa 1944. Tunnetuin kansanrintama oli Paasio I vuosina 1966–68, kun demareita ohjattiin pari piirua vasemmalle.

Toistaikseksi viimeinen hallitus, jossa demarit, keskusta (tuolloin Keskustapuolue) ja vasemmisto (...SKDL) ovat olleet samassa porukassa oli vuonna 1982 muodostettu Kalevi Sorsan hallitus numero III. Hallitus pistettiin kasaan helmikuussa 1982, mutta käytännössä hallituksen taival loppui jo joulukuussa, kun SKDL ei suostunut puolustusvoimen hankintojen lisäämiseen ja korvattiin liberaaleilla.

Miten Rinne I istuu tähän jatkumoon? Aika ja hallitusohjelma avaavat asiaa, mutta jotain voidaan jo päätellä. Moni nimeäisi mielellään tulevan hallituksen perinteisen kansanrintaman hengessä vastaukseksi oikeistolaistumiselle, jolla tarkoitetaan ennen kaikkea perussuomalaisten nousua ja kokoomuksen talouspolitiikkaa.

Pelkästä regoinnista ei ole kyse. Rinteen keväinen lausuma kokoomuksen unohtamisesta ja vihervasemmistopohjaisesta hallituksesta herätti huvitusta, mutta ei herätä enää, kun vaalihäviäjä keskusta houkuteltiin mukaan. Keskustassa uusi nuorempi johto haluaa pesäeron Sipilän talouspolitiikkaan eli hakeutuu vasemmalle. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat jo lähes yhtä vakaita tukipuolueita.

Piiruja on otettu vasemmalle käytänössä kaikissa hallituspuolueissa.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet