LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Meidän vuosisata

Euroopan 1900-luku oli kaksijakoinen. Ensin maanosastamme lähti liikkeelle kaksi maailmansotaa. Niiden jälkeen Euroopan maat onnistuivat sitomaan itsensä integraatiolla rauhaan. Nyt takana on kuitenkin jo lähes viidennes uudesta vuosisadasta.

Olemme Suomessa ja Euroopassa jälleen valinnan edessä: jatkammeko eteenpäin yhdessä vai sulkeudummeko kuoriimme?

Samalla kun vastakkainasettelua lietsovat voimat nostavat päätään, maailmanlaajuinen globaali kilpailu on entistä kovempaa. Kiinan talous on kasvanut neljä vuosikymmentä lähes kymmenen prosentin vuosivauhtia. USA on puolestaan maailmanluokan innovaatioiden, vetovoimaisten huippuyliopistojen sekä nuoren työvoiman talous. Miten Eurooppa ja Suomi menestyvät myllerryksen keskellä?

Kysymykseen löytyy vastaus kolmesta suuresta murroksesta, ilmastonmuutoksesta, digitalisaatiosta ja turvallisuudesta. Maailma tarvitsee Euroopan johdolla reilun ja oikeudenmukaisen tavan pysäyttää ilmastonmuutos. Digitaloudesta on puolestaan valjastettava uutta, tulevaisuuden työtä. Digitalisaatio on nostettava kasvun ajuriksi ja tarvittavasta infrastruktuurista on huolehdittava. Kolmanneksi tarvitsemme turvallista vapautta. Pelon edessä vapauksia ei tule supistaa - päinvastoin.

EU on yhdessä yli 20 prosenttia maailman BKT:sta. Kun muokkaamme Euroopan markkinoita, muuttuvat markkinat koko maailmassa. Näillä unionin leveillä hartioilla voimme ohjata markkinoiden suuntaa kohti ilmastoystävällisempää Eurooppaa ja maailmaa! Muovien vähentäminen, kiertotalous ja autojen päästöt; globaalit yritysjätitkään eivät voi jättää huomioimatta viidennestä maailman markkinoista. Ja kun muutamme markkinoita, emme sälytä kustannuksia yksittäisille kuluttajille tai edes maille.

Demokratia ja hyvinvointi vahvistuvat rohkeilla ja tulevaisuuteen luottavilla päätöksillä, eivät vihapuheella ja vastakkainasettelulla.

Tasa-arvon, turvallisen vapauden, oikeudenmukaisuuden ja länsimaisen demokratian takana on seisottava vankkumattomasti. Tehdään tästä meidän vuosisatamme – yhdessä.

Miapetra Kumpula-Natri

Europarlamentaarikko,

eurovaaliehdokas (sd.)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet