Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Hyvää EU-päivää, EU-kansalainen

Torstaina vietetään EU-päivää. 9. toukokuuta vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ehdotuksensa yhtenäisen Euroopan luomisesta EU:n alkumuodon, kuuden maan Euroopan hiili- ja teräsyhteisön pohjalle.
Tästä on alkanut 69 vuoden taival on ollut ainutlaatuinen sekoitus reaalipolitiikkaa, ennakkoluulotonta talousajettelua ja idealismia.

Kun Suomessa puhutaan EU:sta, kääntyy puhe yleensä euroihin. Tampereellakin tämä on relevantti puheenaihe ainakin kahdesta näkökulmasta.
Suomeen tulleista rakennerahastojen varoista kaksi kolmannesta on mennyt Itä- ja Pohjois-Suomeen. Jäsenyyden aikana nämä ovat saaneet miljardien eurojen tulonsiirron. Koheesiopolitiikan periaatteena on tasoittaa kehityseroja. Tähän olisi monenlaisia keinoja. Nyt toiveena on, että kehityksen vetureina toimivat kaupunkiseudut ja nopeat liikenneyhteydet muistettaisiin isommalla osuudella.
EU on myös merkittävä tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoittaja. Uudessa Euroopan Horisontti -ohjelmassa rahaa on jaossa vajaat sata miljardia euroa. Nyt päättyvässä 7-vuotisessa ohjelmassa Pirkanmaalle on tullut tukia yli 77 miljoonaa yhteensä 168 hankkeelle. Osaamisvetoisessa maakunnassa tukieurojen reipas kasvattaminen tulevalle kaudelle pitää olla tavoitteena.
Onnistumiset kummassakin vaativat yhteistä ja päättäväistä edunvalvontaa juuri nyt.

EU on silti muutakin kuin euroja. Idealistinen puoli on ollut alusta saakka vahva. Schumannin keskeinen ajatus oli se, että useampaan kertaan jo ennen toista maailmansotaa sotineiden Saksan ja Ranskan sitominen hiilellä ja teräksellä ja niiden tuotannon yhteinen valvonta estää sen, että teräs päätyy aseisiin ja mahdollistaa talouden kehittämisen rauhan oloissa.
Vaikka kisassa talousmahdin tittelistä vanha maanosa on menettänyt suhteellisesti asemiaan Yhdysvalloille ja Kiinalle, Schumannin päätavoite eli rauhan ylläpitäminen kylmän sodan aikana ja sen jälkeen on ollut EU:n suurin onnistuminen.Tätä on syytä juhlia päivän meilläkin.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet