Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Kaikki tiet vievät...

Kahdeksan kauppakamarin teettämä selvitys liikenteen ja logistiikan merkityksestä Suomen kilpailukyvylle julkistettiin maanantaina.

Ydinviesti on se, että jo valmiiksi takamatkalla oleva syrjäinen Suomi antaa liikaa tasoitusta Keski-Euroopalle, jos liikenneverkko ei ole kunnossa. Tavaran kulkeminen aikataulussa ruuhkaisilla raiteilla ja kuoppaisilla teillä uhkaa elinkeinoelämän toimitusvarmuutta, jossa otetaan takkiin jo Ruotsiltakin, paljastaa selvitys.

Loppupäätelmä kertoo, että ilman toimivaa liikenneinfraa teollisuus ei Suomessa pärjää, ja jos teollisuus ei pärjää, Suomikaan ei pärjää. Tämä pitää ottaa huomioon nyt, kun Suomessa ollaan siirtymässä pitkäjänteisempiin 12-vuotisiin liikennejärjestelmäsuunnitelmiin.

Pirkanmaalla viestin kuuntelemiseen ja sisäistämiseen on tiivistetysti kaksi iso syytä. Ensiksi, Pirkanmaan taloutta kannattelee yhä vientiteollisuus, joka on riippuvainen raaka-aineiden tulosta sisään ja valmiiden tuotteiden kulkemisesta ulos. Toiseksi, maakunnan keskeinen sijainti tekee siitä myös liikenteen solmukohdan kaikilla liikennemuodoilla. Tampereen kautta kulkevat myös muiden raaka-aineet ja tuotteet.

Kaikki tiet vievät Tampereelle. Tämä ei ole vain mahdollisuus, vaan myös uhka. Jos tiet eivät ole kunnossa, syntyy sumppu. Keskeinen sijainti voi muuttaa kaupungin pullonkaulaksi, joka se jo monella tapaa on.

Raiteilla edunvalvonnassa on edetty hyvin. Päärata on pääsemässä EU:n ydinverkkokäytävään ja mahdollisuus hankeyhtiömalliin tarjoaa reitin siihen, että omalla aktiivisuudella voidaan edetä sukkelammin kuin hyhmäistä poliittisen päätöksenteon takana olevaa budjettireittiä. Kiistämättömät faktat Tampereen ja Helsingin välin merkityksestä koko maan raideliikenteelle on jo omaksuttu.

Nyt onnistumisia tarvitaan myös maanteillä. Kolmostien Hämeenkyrön ohitus ja ysitien väli Alasjärveltä Oriveden suuntaan eivät saa jäädä ikuisuushankkeiden koriin, jossa ne ovat maanneet jo liian pitkään.

Tuore selvitys on vahva ja vastaansanomaton perustelu sille, miksi todellinen saavutettavuus on juuri nyt keskeisintä koko maakunnan edunvalvonnan kannalta.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet