LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Soten kaatumisesta pitää nyt ottaa oppia!

Soten kaatumisesta pitää nyt ottaa oppia!

Valinnanvapautta ei pidä enää pitää ykkösprioriteettina sotessa. Sosiaali- ja terveydenhuolto täytyy toteuttaa julkisin voimin yhteiskunnan palveluna. Kansanedustajien ja puolueiden täytyy nyt integroida huolella palvelut sotessa ja hakea rakenteeksi yksittäisiä kuntia suuremmat hartiat.

Ei pitäisi olla vaikeaa eikä perustuslain vastaista millään tavalla, mutta yksityisiä terveysjättejä ei kannata enää ottaa sotkemaan kuvioita ja tekemään voittoja verovaroin. Yksityisiä palveluja voidaan käyttää ostopalveluna täydentämään julkista palvelua!

Jokaisen puolueen pitää esittää nyt sote-mallinsa eduskuntavaalikeskusteluissa perinpohjin. Seuraavat eduskuntavaalit ovat suuressa määrin sote- ja sotu-vaalit. Ilmastonmuutoksesta kaikki ovat samaa mieltä, että jotakin realistista tarvitsisi tehdä, mutta Suomi ei voi yksin pelastaa koko maapalloa. Se kannattaa myös pitää mielessä.

Taksiuudistusta pitää korjata selvästi. Se on vienyt suuriin ongelmiin maaseudulla ja sote-kyydeissä. Kiky-sopimus pitää myös purkaa kuntien ja valtion työntekijöiltä. Se on väärin meitä kohtaan. Suomen vienti ei parane leikkaamalla hoiva-alojen palkkoja.

Eläkeläiset ovat köyhyysloukussa. Eläke ei riitä monilla vuokraan, ruokaan ja lääkkeisiin yhtä aikaa. Työttömät tarvitsevat apua ja ilmaista koulutusta, eivät päähän potkimista. Suomessa myös sähkön siirtohinnat ovat aivan törkeän kalliita. Joku myi Suomen sähköverkot ja pääomayhtiöt kiittävät varmoista isoista voitoista.

Laitoshoidon asiakasmaksut tulee saattaa kohtuulisiksi muihin palveluihin verrattuna. Ei ole oikein, että 80 prosenttia tuloista on hintalappu laitoshoidossa. Ei näin ole muuallakaan Pohjoismaissa.

Hoitakaa asiat kuntoon vaalikeskusteluissa ja pitäkää vaalilupaukset. Kansalaiset eivät enää halua puolueiden takinkääntöjä. On kunniakasta ja moraalisesti arvokasta pitää yhteiskunnan heikoimmista huolta.

Kuka tahansa osaa nostaa veroja ja potkia köyhiä kyykkyyn. Siihen ei akateemisia tutkintoja tarvita. Suomi ei voi olla myöskään koko maailman tai EU:n sosiaalitoimisto. Suomen etua ajavat vain suomalaiset itse. Muut eivät sitä tee meidän puolestamme.

Pasi Toivonen

lastenhoitaja

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet