Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Haaveille pitää olla sijaa asuntokaupassakin

Tämä lehden välissä on ensimmäinen Tamperelaisen Kotiavain. Tuttu, mutta uudistunut Kotiavain lupaa olla asumisen asiantuntija.

Asunto on monelle suomalaisille elämän kallein – ja tärkein – hankinta. Asiaa suhteellistaa se, että asunnon hankkimiseksi otettu pankkilaina voi olla moninkertainen nettovuosituloihin verrattuna. Asuinpaikasta riippuen suomalaisella kuluu asumiseen noin 30 prosenttia vuosituloista. Monelle asumiskustannusten osuus on iso yllätys, kun kulujaan ynnää laskemalla.

Vaikka asunnon ostaisi itselleen kodiksi, on kauppa aina sijoituspäätös. Kodin alistaminen kysynnän ja tarjonnan laille kuulostaa karulta. Se on kuitenkin realismia. Asuntokauppaan pitää suhtautua vakavasti. Päätöksen pohjaksi pitää olla oikeaa tietoa.

Sanotaan, että asunto on niin tärkeä hankinta, ettei tunteille kannata jättää sijaa. Väärin. Vaikka asunto on useimmille elämän kallein hankinta, sen merkitys on pelkkiä euroja suurempi . Asumista – siis kotia – ei kannata ahtaa vain numeroihin.

Asunto on tärkeä – tai tärkein – osa elämäntapaa. Vaikka asuntokaupassa puhutaan ensin ohjauskoroista, korkosuojista ja marginaaleista, ovat esimerkiksi sisustus ja istutukset yhtä tärkeitä puheenaiheita. Asunto pitää kaupan jälkeen muuttaa kodiksi. Jokaisella on oma tarpeensa. Asumiseen liittyvät palvelut ovat nouseva liiketoiminnan ala.

Haaveille pitää olla sijaa asuntokaupassakin. Asuntokauppaa ei pidä pelätä.

Onneksi auttajia on paljon. Yksi niistä on Tamperelaisen Kotiavain. Vaikka lupaamme olla asumisen asiantuntija, paras asiantuntija olet Sinä. Me autamme ja haemme vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin. Niitä voit lähettää alla olevaan osoitteeseen.

Tamperelaisen Kotiavain ilmestyy lehden välissä joka toinen viikko.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet