Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Teisko säästyi säästöiltä

Tampereen terveysasemien verkostoa ei olla tiivistämässä, linjasi kaupunginhallituksen kehittämiskokous maanantaina.

Taustalla on talouden sopeuttamisohjelma, jossa yhdeksi säästökohteeksi nousi Teiskon Kämmenniemen terveysaseman lakkauttaminen. Sosiaali- ja terveyslautakunta määräsi vaihtoehtoiseksi kohteeksi tutkittavaksi keskustan, jossa on tällä hetkellä neljä Tampereen 11 terveysasemasta.

Selvityksen mukaan keskustan terveysasemista (Hatanpää, Mehiläinen Keskusta, Tammelakeskus ja Tipotie) ei kannata luopua, sillä jonkin lopettamisesta koituvat riskit ovat hyötyjä suuremmat.

Päätösesityksi tuli siis se, että ainoastaan Teiskon Kämmenniemen terveysaseman tulevaisuutta sopii miettiä ja tarjota teiskolaisille palveluita perinteisen terveysaseman sijaan osana hyvinvointikeskus- ja lähitoripalveluverkkoa. Pääsyyksi esitettiin terveyskeskusrakennuksen yli puolen miljoonan euron korjaustarve. Teiskolaisten lähin hyvinvoitikeskus sijaitsee Koilliskeskuksessa Linnainmaan Prismalla.

Kaupunginhallituksen maanantain linjaus tarkoittaa sitä, että myös Kämmenniemen palvelut säilyvät ennallaan. Vaikka nykyisestä kiinteistöstä luovutaan, palvelut tulee tarjota nykyisellä terveysasematasolla. Sosiaali- ja terveyslautakuntaan asia menee huhtikuussa.

Tampereen kaupungin palveluverkostoa täytyy pystyä katsomaan kylmän matemaattisesti. Palveluverkon järkeistämisen kautta Tampereella voidaan saavuttaa menosäästöjä, joita terve talous tulevina vuosina vaatii.

Fakta on kuitenkin se, että terveysasematoiminta muodostaa vain noin 3,5 prosenttia kaikista Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon menoista. Suuria säästöeurojakaan ei ole siis saavutettavissa.

Terveyskeskus on pyhimpiä kunnallisia palveluja, vaikka sen merkitys ei ole kokonaisuutena yhtä suuri kuin takavuosikymmeninä. Monille terveysaseman palveluita erityisen kipeästi tarvitseville sen palvelut ovat silti jopa elintärkeitä.

Yli puolen Tampereen – vaikkakin vain 4500 asukkaan – Teiskon terveysaseman jääminen ainoaksi säästökohteeksi olisi ollut sen asiakkaiden kannalta kohtuutonta.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet