Mielentaide

Risteys -taidenäyttelyssä Finlandia-talossa nähdään 4:n taiteilijan vahvoja tulkintoja omista mielenmaisemista

Graafinen suunnittelija Tanja Pulliainen

Risteys -taidenäyttely Galleria Vedandassa Finlandia-talossa järjestetään Mielentaide ry:n kolmen tähtitaiteilijan kunniaksi; taiteilijoiden, joiden teokset ovat näyttelystä toiseen keränneet eniten huomiota ja keskustelua näyttelyvierailta. Lisäksi näyttelyyn osallistuu neljäntenä taiteilija, joka on valittu kilpailutuksen avulla.

Miten Risteys -näyttelyn taiteilijat itse kokevat oman taiteensa? Siitä selvyyden otti puhelinhaastattelun avulla Mielentaide ry:n yhdistyssihteeri Arja Väisänen, joka esitti seuraavat kysymykset taiteilijoille:

 1. Mikä on taiteellinen päämääräsi; millainen taiteilija haluat olla?
 2. Millaista tarinaa teoksesi kertovat?
 3. Mistä saat inspiraatiota; mikä on innoittanut juuri näihin töihin?
 4. Mikä on taiteellinen historiasi?
 5. Mitä teet, kun blokki iskee eikä inspiraatiota löydy?

Lailahelena Lepistö (Asikkala) kuvaa teoksillaan, miten luonto kärsii ihmisen raiskatessa sitä. Haastattelussa hän vastaisi näin:

 1. Haluan olla jollain tapaa kantaa ottava, rehellinen ilmaisu on pääasiassa. Haluan että asiat kerrotaan niin kuin ne ovat.
 2. Matkustan paljon ja kun olen tien päällä, ihastelen pilviä. Lähden maalaamaan pilviä ja ajatuksia mitä matkalla on tullut ja ne lähtevät elämää omaa elämäänsä.
 3. Rakastan pilviä, ne ovat kiehtovia, varsinkin tajut säätilat. Monet asiat inspiroivat.
 4. Olen piirtänyt lapsesta saakka, kansakoulusta saakka olen kokenut, että en muuta osaakaan. Luovat aineet olivat aina vahvuuteni. Olen käynyt erilaisia kuvataidealan koulutuksia ja vasta vanhoilla päivillä opiskelin kuvataiteilijan ammattipätevyyden, vieläkin voisin jatkaa opintoja. Nuorempana haaveilin opiskelusta Pietarin taideakatemiassa, mutta en enää. Nyt kun lapset ovat jo isoja voisin muuttaa Pietariin ja maalata siellä.
 5. Liikun luonnossa ja haen sieltä inspiraatiota. Tutkin vanhoja maalauksia, erityisesti 1600-luvun maalauksia.

Lailahelena on omaksunut nomadimaisen elämäntavan, jossa elää mieluiten ilman sähköä keräten metsästä ravinnon ja lääkekasvien lisäksi erilaista luonnon taidetta, kuten madonsyömiä oksia. Harrastaa kansanperinteitä mm. itkulaulua terapiamuotona. Itkee mm. hakattuja metsiä; maaemon joka päiväistä raiskaamista. Lailahelena on Mielentaide ry vuoden jäsen 2017 ja yhdistyksen jäseneksi liittynyt 2015.

Kari Onkari (Siilinjärvi), jonka teosten mustanpuhuvat aiheet eivät jätä kylmäksi ketään, vastasi näin:

 1. Ehkäpä kantaa ottava, haluaisin että mielenterveysasioista voisi puhua niiden oikeilla nimillä.
 2. Viime aikoina maalaukset olleet pääasiassa aika synkkiä.
 3. Metalli musiikista.
 4. Koko pienen ikäni olen piirtänyt. 90-luvulla olin kuvataide alalla.
 5. Kulutan vain aikaani, katson telkkaria tai muuta vastaavaa.

Kari on sairastanut psykoosin kaksi kertaa vuosina 2001 ja 2003, joista ensimmäisellä kerralla teoksiin alkoi tulla viitteitä hautausmaasta. Kari kuuntelee paljon death metallimusiikkia, jonka löysi jo 1990 -luvun alussa. Kari on Mielentaide ry vuoden jäsen 2018 ja liittynyt jäseneksi 2016.

Taina Kemppi (Riihimäki), jolla näyttelyssä naivististisia ja surrealistisia ihmis- ja eläinhahmojen yhdistelmiä

 1. Haluan kehittyä paremmaksi, nyt olen kiinnostunut kuvanveistosta.
 2. Teoksissa kaikilla on lempeä katse, mikä kertoo että kaikki on hyvin.
 3. Unet, luonto ja lapset inspiroivat.
 4. Olen ammatiltani kondiittori ja muotoilumallennuksen artesaani, nyt olen töissä raksalla ja käyn iltaisin Hyvinkäällä taidekoulussa.
 5. Keskityn silloin muihin juttuihin.

Tainan teokset voittivat 2017 näyttelyiden (Helsinki ja Tuusula) kävijät puolelleen, jolloin hänen teoksensa valittiin tykätyimmäksi. Taina on Mielentaide ry vuoden jäsen 2016 ja liittynyt jäseneksi 2015.

Sanna Pynnönen (Laukaa) kuvaa teoksillaan mielenterveyskuntoutujan psyykkisiä häiriöitä.

 1. Haluan tuoda esiin ei-näkyvän maailman mielenmaisemia.
 2. Paitsi kuvauksia ei-näkyvästä maailmasta, myös erilaisia tunnetiloja.
 3. Omista ja muiden kokemuksista ja uni kuvista.
 4. Äitini on aina maalannut, ensimmäisen kerran maalasin itse 5 vuotiaana öljyväreillä. Olen taiteiden tutkija, filosofian maisteri ja olen nyt vuoden ollut taidekoulussa.
 5. Laitan villasukat jalkaan ja keitän kupin teetä tai kahvia. Blokki lähtee vain tekemällä, ongelmana on ennemminkin se että ideoita ja tekemistä riittäisi enemmän kuin ehtii tekemään.

Sanna tietää omasta kokemuksestaan, miltä elämän pysäyttävä ja toimintakyvyn lamauttama masennus tuntuu; hän maalasi erityisesti tätä näyttelyä varten teoksen "Taakka" siitä kertoakseen (näyttelymainoksen teos). Hän kertoo myös epävakaalle ja dissosiatiiviselle mielelle mahdollisista minätiloista teoksissaan. Sanna on liittynyt Mielentaide ry jäseneksi 2018 ja valittiin Risteys -näyttelyn 4. taiteilijaksi kilpailutuksella.

Risteys -taidenäyttely paikassa Galleria Veranda, Finlandia-talo 5.3.2019 – 28.3.2019 ma-pe 9-19

Lisätietoa näyttelystä mielentaide.fi/risteys

Mielentaide ry vuosinäyttely on 3.-20.6.2019 Tampereella, jonne haetaan 11 taiteilijaa.

 

Mielentaide

Aikaisempia kirjoituksia

Mielentaide

Mielentaide ry on mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka toimii vapaaehtoisella työllä valtakunnallisesti. 
Jäsenten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen luo puitteet taidenäyttelyille ja pientuotemyyjäisille, retki- ja leiritoiminnalle, taiteilu- ja muusikkitoiminnalle sekä toiminnallisille vertaisryhmille. 

Toimintaa keskitetään maakunnittain alueille, joissa on ennestään jäseniä, kuten Uusimaa (toimialueina Helsinki ja Vantaa), Varsinais-Suomi (Turku), Keski-Suomi (Jyväskylä) ja Pirkanmaa (Tampere). 
Mielentaide ry on Mielenterveyden Keskusliiton, Kansalaisareena ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n jäseninä. 

Lisätietoa yhdistyksen kotisivuilta http://www.mielentaide.fi, joista linkitys myös yhdistyksen Facebook-sivulle. 

Uusimmat mielipiteet