Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Nässy-tilasto voi pelastaa maailman

Olivat ne talvet ennen ihan toisenlaisia, huokaa moni edes lähelle keski-ikää ehtinyt jossain vaiheessa perisuomalaista sääpäivittelyä. Muutamaa vuosikymmentä vanhempi juttukaveri saattaa nokittaa lapsuuden talvilla, jolloin hengityksen huurukin jäätyi.

Vaikka harvan ihmisen arki ja elanto on samalla tavalla säästä riippuvainen kuin esimerkiksi sata vuotta sitten, on sää edelleen kaikkia jollain tapaa koskettava asia. Ennen kaikkea se on tunnetusti takuuvarma puheenaihe tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Sää on nykyisin small takia vakavampi puheenaihe. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia on hankala kiistää, vaikka siihen vaikuttamisesta ollaan eri mieltä.

Säätilastoja riittää tulkittavaksi monenlaisia, mutta Tampereen satamatoimiston 1830-luvulta saakka kerätyt tiedot Näsijärven jäätymisestä ja sulamisesta ovat paikallisesti todella konkreettinen ja kiinnostava vertailuaineisto.

Pitkän aikavälin muutoksen tulkitsemiseen ei tarvita monimutkaisimpia tilastomatematiikan metodeja. Trendi löytyy jääluvuista muutamalla silmäyksellä.

Kuten tämän lehden uutisjutusta ilmenee, 150 vuoden aikana Näsijärven jääkausi eli aika jonka Nässy on jäässä, on lyhentynyt 34 päivällä eli viidellä viikolla. Se kertoo hyvin konkreettisesti, että talvet ovat lyhentyneet merkittävästi. Ilmaston lämpeneminen on todellinen ilmiö, jolla on oikeita seurauksia.

Ilmastonmuutos on juuri nyt kiinnostava poliittinen puheenaihe. Eduskuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus käydä oikeaa ilmastokeskustelua syistä, seurauksista ja merkityksestä. Kauhistelun, paatoksen, syyttelyn ja helppojen irtopisteiden keräämisen voisi jättää vähemmälle. Ilmastonmuutokseen liittyvät syy–seuraus-suhteet ovat kuitenkin yleisesti tiedossa. Tarvitaan vain kykyä ja nöyryyttä tosiasioiden tunnustamiseen.

Nässy-tilaston lukeminen, ymmärtäminen, sisäistäminen ja vakavasti ottaminen voivat pelastaa maailman.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet