LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Nykäsen Matti pysäytti meidät

Elämä on parasta, mitä meillä on – sanoi jyväskyläläinen, joka ehti 55 vuoden aikana nähdä ja kokea paljon. Nyt hän on tuonelan tuvilla ja monia meitä viisaampi, kun tietää, että sama Matti, nyt henkenä, joutuu opiskelemaan tuonpuoleisen maailman lakeja.

Mutta opiskelun voi aloittaa jo täällä: kerätä kokemuksia, oppia jotakin itsestään, kehittämään jopa uskoa. Taannoin traktoritehtaassa pohdiskeltiin joukolla, miten maailma ihmeineen on saanut syntynsä.

Eräs työmies keräsi mustaan muovipussiin traktorin moottorin osia ja sanoi: ”Ei kun vaan ravistellaan säkkiä tarpeeksi kauan, niin lopulta, miljoonien vuosien jälkeen, tulostuu Valmetin moottori!” Taisi evoluutiouskovaisetkin hetken miettiä. Ilman älyä, suunnittelua ja voimaa kaikki olisi yhtä kaaosta.

Me mietimme lyhyen vierailumme tarkoitusta täällä omassa ajassamme. Jonkinlainen testi tämä elämänkoulu on siitä, mitä me lopulta tahdomme. Valinnan mahdollisuuksia tarjoutuu joka päivä.

Mieleen jäi arabialainen hevosjalostusmenetelmä. Ensin hevosille ei annettu aitaukseen vettä useaan päivään.

Sitten isäntä päästi hevoset irti ja lauma kirmasi kohti jokea juomaan. Isäntä vihelsi, mutta vain muutama pysähtyi ja palasi hänen luokseen. Niistä koulutettiin luottoratsut.

Kaikille on kuitenkin käyttöä vähemmän vaativiin tehtäviin. Matti antoi meille esimerkin lahjakkuudesta ja sinnikkyydestä.

Tuomo Isokangas

Nokia

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet