LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Miksei ammattikoulu voi olla ammattikoulu?

Julkisuudessa on puhuttu huumeisiin kuolleista Tredun oppilaista.

Juttu herätti kysymyksen... mikä on Tredu?

Selvisi, että se on koulu, jonka alle mahtuu myös maineikkaat Tampereen ja Pirkanmaan ammattikoulut.

Kuka ja mitkä ovat tämän älyttöman nimirumban takana? Kaikki tuntemani henkilöt haluavat puhua edelleen ammattiin valmistautumisen yhteydessä asenteella ja ylpeänä, että ”lapseni on ammattikoulussa ja hänestä tulee sähköasentaja”.

Ei tässä vielä kaikki. Posti muutti vuosia sitten nimen Posti hienoksi sanaksi Itella. Posti tunnetaan ja tunnistetaan postiksi sanalla Posti kaikkialla maailmassa. Se maksoi veronmaksajille viisi miljoona markkaa vai oliko peräti euroja. Syytä olisi ainakin harkita nimen keksijälle ja sen toimeksi saaneille korvausvelvollisuutta.

Vielä lisää. Kouluhallituksen kukkahattutädit keksivät 1980-luvulla, että tarkkailuluokilla olevat lapset leimautuvat kun käytetään sanaa tarkkis.

Keksittiin uusi nimi ongelman poistamiseksi. Ei puhuttu enää tarkkailun oppilaista, vaan viralliseksi nimeksi tuli, ”sosiaalisesti sopeutumattomat”, joka edelleen kulkee papereissa.

Aika masentavaa on työpaikkaa hakiessa kertoa, että on käynyt sosiaalisesti sopeutumattomien luokan. Tarkkailu-sanalla on positiivinen lataus ja kansa ymmäsi sen ja käyttää edelleen sanaa puhuttaessa oppilaista, jotka eivät ole tyhmiä, mutta kasvussa jotain ongelmia. Tunnen edelleen ihmisiä, jotka ovat hyvin menestyneitä, jopa ylpeänä kertovat käyneensä tarkkiksen.

Toki on joskus nimen vaihdokselle aihettakin. On parempi, että apukoulu nimeltään erityiskoulu.

Entinen yläasteen tarkkisope

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet