LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Vanhustenhuollossa on ongelmia myös Tampereella

Viime aikoina on puhuttu paljon vanhustenhuollon ongelmista Esperi Caren ja Attendon tapausten kautta. Keskustelu on ollut tarpeellista.

On totta, että varsinkin suurilla yksityisillä palveluntuottajilla on paljon laatuongelmia erityisesti asumispalveluissa. Yleensä nämä liittyvät henkilöstömäärän alimitoitukseen. Tekeviä käsiä on yksinkertaisesti aivan liian vähän. Tässä mielessä lakiin tulisi saada selkeät koko maata koskevat henkilöstömitoitukset nykyisten huonosti toimivien suositusten sijaan.

Keskustelua on kuitenkin syvennettävä konkreettisemmin pohdintoihin suomalaisen kunnallis- ja hyvinvointipolitiikan päälinjasta, sillä nimenomaan kunnat ja kaupungit ovat yksityisiltä palveluketjuilta näitä huonolaatuisia palveluja viime vuosina yhä laajemmin tilanneet. Vallalla on ollut julkisten palvelujen laajamittainen ulkoistaminen ja yksityistäminen. Kuntien asiakaspalvelujen ostot ovat vajaassa 20 vuodessa yli kolminkertaistuneet.

Myös Tampereen kaupungin linjana on ollut lisääntyvä yksityisten palvelujen tilaaminen. Oman tuotannon ohella palvelujen ostot ovat vuosi vuodelta lisääntyneet.

Vanhustenhuollossa Tampere on pyrkinyt säästämään omia menojaan vanhusten asumisessa siirtymällä yhä enemmän tehostettuun palveluasumiseen, jolloin taloudellista vastuuta on siirtynyt Kelalle sekä vanhuksille ja heidän omaisilleen. Tampereen kaupungilla on ollut hurja suunnitelma, jonka mukaan kaupunki on sulkemassa jopa 500 vanhuspaikkaa Kaupin ja Rauhaniemen sairaaloista sekä Koukkuniemen vanhainkodista vuoteen 2020 mennessä.

Tampereella on siirrytty tehostettuun palveluasumiseen myös kaupungin omissa yksiköissä, Pispalassa, Kaupissa ja Koukkuniemessä. Mutta onko tehostetun palveluasumisen kynnys noussut erityisesti vähävaraisilla liian korkeaksi, sillä kovan vuokran lisäksi jokainen palvelu ja hyödyke on yleensä hinnoiteltu erikseen? Tehostetulla palveluasumisella kaupungin tavoitteena on ollut säästää 27 miljoonan euron verran vuositasolla vuoteen 2020 mennessä.

Tehostettuun palveluasumiseen liittyy monia laatuongelmia, mutta sen maksuhinnoitteluun sisältyy myös iso ongelma. Tehostetun palveluasumisen tilanne on Euroopan sosiaalisen peruskirjan 23 artiklan vastainen. Näin on todennut Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea. Sen mukaan palveluasumisen maksut tulisi määrätä selkeällä lainsäädännöllä. Kohtuuton rahastaminen vanhusten kustannuksella saataisiin näin loppumaan.

Suomen ja Tampereen vanhustenhuollossa on sekä laatuongelmia että itse maksujärjestelmään liittyvä ongelma. Molemmista tulisi keskustella rinnakkain ja molemmat tulisi ratkaista mitä pikimmiten. Pohjoismaisessa hyvinvointimallissa tällaiset ongelmat ratkaistaan säätämällä lakeja, huolehtimalla niiden toteuttamisen valvonnasta ja satsaamalla itse palveluihin riittävästi resursseja.

Jari Heinonen

VaihtoehtoTampere (VaTa) valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet