LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Vammaiset eivät todella ole myytävänä

Olipa hyvä lukea kansanedustaja Ilmari Nurmisen Lukijalta-kirjoitusta koskien kansalaisaloitteesta.

Tänä sekavana sote-aikakautena on hienoa, että tähän vammaisia ja myös vanhuksia koskevaan hoidon kilpailutukseen otetaan kantaa nyt rohkeasti.

Vaikka kuinka puhutaan säästöistä terveydenhuollossa, tämä nyt muodissa oleva hoidon kilpailutus heikompiosaisten kohdalla, on mielestäni julmaa.

Yksityinen tuli mukaan näihin puuhiin ja alkoi kisa hinnasta. Kuka työn lupaa tehdä halvemmalla? He voittavat, laadun ei ole väliä.

Joka päivä saa kuulla epäkohdista vammaisten ihmisten hoidoissa.

Kylmänväreitä tulee kuullessa esimerkiksi kuinka pyörätuolissa istuva toisen apua tarvitseva joutuu odottamaan WC:n pääsyä 1,5 tuntia. Pystytäänkö me muut ihmiset siihen pidätykseen? Eikö tuo ole ihan ihmisen perustarpeita?

Olen hoitanut kotona jo 30 vuotta omaistani joka on liikuntakyvytön .Hänessä näkee, mitä elämä voi olla, sairaudesta tai vammaisuudesta huolimatta.

Hänen tarpeisiinsa vastataan heti eikä tuntien päästä. Jokainen ymmärtää sen, että ellei WC tarpeita hoideta heti, on edessä yhä enemmän hoitoa ja hoidettava tuntee itsensä riesaksi odotellessaan.

Mekin olemme päässeet kilpailutuksen kyytiin. Palveluntuottajia on tässä viidakossa monia ja hyviäkin. Samoin heidän hoitajissaan on todella vastuun kantavia hoitajia, mutta ei tarvita kuin yksi hoitaja, joka hutiloi, väheksyy palvelun tarvitsijaa.

Vaikka ollaan tekemisissä vammaisuuden kanssa, eivät nämä ihmiset ole kenenkään omaisuutta. He ova ihmisiä isolla iillä. Usein vammaisia koskevat jonkun toisen määräämät muutokset tulevat kirjeitse. Ota tai jätä, niinkö?

Kiitämme todella sydämellisesti Ilmari Nurmista ja eduskunna sosiaal-ja terveysvaliokunnan jäseniä näin etukäteen. Perehtykää asiaan ja ajatelkaa miten te tai omaisenne odottaisitte asioitanne hoidettavan: yhteisymmärryksessä vai kauppatavaroina.

Omaishoitaja Maire Rantala ja Harri Leskinen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet