Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Ei mikään siltarumpu

Eduskuntavaalit kiihdyttävät tunnetusti keskustelua siitä, mihin valtion vähät väyläeurot kannattaa laittaa. Moni ehdokas kun lupaisi ne omaan vaalipiiriinsä.

Perjantaina Pirkanmaan liiton vetämän Päärata Plus -ryhmän järjestämällä junamatkalla Helsingistä kohti Tamperetta ja Seinäjokea viestiä viedään muun muassa kansanedustajille, medialle ja muille sidosryhmille.

Pääviesti on se, että mittavista matkustaja- ja tavaraliikennemääristä johtuen rata on pahasti ruuhkautunut ja hidas. Ryhmän suunnittelujohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys laski lokakuussa Tamperelaiselle, että pääradan korjaamattomuus maksaa kansantaloudelle 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Perjantaina on odotettavissa kannanotto siitä, että jos päärataa ei laiteta kuntoon, koko Suomi pysähtyy. Kannanoton on allekirjoittanut kahdeksan kaupunginjohtajaa ja seitsemän maakuntajohtajaa radan varresta. Konkreettisena tavoitteena on tunnin junamatka Tampereelta Helsinkiin ja kaksoisraide Tampereelta Seinäjoelle.

Väylähankkeet aiheuttavat tunnetusti aluepoliittisia intohimoja. Pääradan päälle on mahdoton lyödä siltarumpuhankkeen leimaa. Yksinkertaisen logistinen yhtälö on se, että kun junayhteys Tampereen ja Helsingin välillä nopeutuu, tarkoittaa se nopeampaa matka-aikaa suurimmalla osalla koko Suomessa tehtävistä junamatkoista. Samalla raidekapasiteetin lisääminen avaa reitin lähijunaliikenteen kehittämiselle siellä, missä raidekapasiteetti ei sitä nyt mahdollista.

Päärata on esillä muissakin pöydissä. Tällä viikolla Peter Vesterbacka esittelee pirkanmaalaiselle elinkeinoelämälle Tallinnan-tunneliaan ja näkemyksiään ulkomaalaisen rahoituksen löytämisestä infrahankkeille. Linkki on vahva: pääradan parantaminen lisäisi myös Tallinnan-tunnelin vetovoimaa.

Myös rahoituksen kerääminen on ajankohtainen asia, sillä valtiovarainministeriön asettama työryhmä näytti mietinnössään vihreää valoa suurten infrahankkeiden toteuttamiselle rahoituksen keräävien hankeyhtiöiden avulla.

Asiaa viedään eteenpäin nyt monella rintamalla. Suunta on kuitenkin sama – se on tärkeintä.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet