LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Vanhukset aamupesulle yöllä

Onko perusteltua, että yöhoitaja tekee vanhuksille aamupesut kello 2–4:n aikaan yöllä? Tämä kysymys hoitajien nettikeskusteluryhmässä johti joulun alla lehtijuttuihin, kun kävi ilmi, että asukkaiden kiskominen sängystä keskellä yötä on yleinen käytäntö – myös Pirkanmaalla.

On selvää, että normaalia vuorokausirytmiä elävän vanhuksen on annettava nukkua yöllä, mutta kylmän taloudellisesti laskettuna unien keskeyttäminen kannattaa. Kun yöhoitajilla teetetään osa aamuvuoron töistä, aamuvuorossa tarvitaan vähemmän väkeä ja rahaa säästyy.

Yhä suurempi osa ikäihmisten hoivasta on ulkoistettu yksityisille yrityksille, joiden tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Mitä pienemmiksi palkkakulut saadaan, sitä suurempi on voitto. Voitto tehdään verorahoilla, sillä yhtiöiden asiakkaita ovat kunnat.

Hoivayhtiöt ovat päässeet uutisiin myös siksi, että niiden työvuorolistoihin on merkitty olemattomia työntekijöitä. Näin kierretään määräystä henkilökunnan vähimmäismäärästä. Näitä haamutyöntekijöitä ei koskaan kutsuta töihin. Heidän nimensä ovat vain listan täytteenä. Tämän on vahvistanut aluehallintovirasto Avi.

Päävastuun tilanteesta kantavat kuntapoliitikot. He ovat tehneet päätöksen hoivapalvelujen ulkoistamisesta, ja kilpailutuksen voittaa useimmiten halvin tarjous. Hoivan laadun valvominen näyttää ontuvan.

Vuonna 2017 kunnat ostivat yksityisiltä yrityksiltä asumis- ja hoivapalveluja 1,62 miljardilla eurolla.

Hoivabisnestä kasvattaa Sipilän hallituksen sote-uudistus, joka siirtäisi sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntien vastuulle ja avaisi ne bisnekselle. Tätä odotellessaan monet kunnat ovat lakanneet kehittämästä omia hoivapalvelujaan ja lisänneet palvelujen ostamista. Niin ei olisi tarvinnut tehdä. Se on ollut poliittinen päätös, jota esimerkiksi Tampereella vasemmistoliitto on vastustanut.

Vaikka hoivakodit ovat miljardibisnes, niiden asukkaat ovat köyhiä. Suomessa on 600 000 eläkeläistä, joiden eläke on alle 1 250 euroa kuukaudessa. Köyhyysraja kulkee 1 185 euron kuukausituloissa. Ei olisi kohtuuton vaatimus, että koko ikänsä töitä tehtyään ihmisen ei tarvitsisi kituuttaa köyhyysrajalla ja hän saisi nukkua yönsä rauhassa.

Jouni Sirén

puheenjohtaja

Tampereen Vasemmisto

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet