LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Erikoista esteettömyyttä

Kävin Petsamon Sekakuoron konserttissa. Se pidettiin remontoinnin jälkeen huhtikuussa avatussa Vanhassa kirjastotalossa, joka nykyään kantaa nimeä Kulttuuritalo Laikku.

Tyrmistykseni oli melkoinen, kun invamerkillä varustetulla painikkeella talon eteläpäädyssä avautuva ovi sulkeutui takanani. Eteiseen kiirehti ilmeisesti paikan hoitaja estämään kulkemisen talon keskellä sijaitsevalle hissille.

Huonetilassa toimii lasten kulttuurikeskus Rulla, jonka lattia voisi likaantua, jos siinä ajetaan pyörätuolilla.

Minua kehotettiin kiertämään ulkokautta rakennuksen pohjoispäähän. Tein työtä käskettyä. Matka oli tuskien taival, koska toiseen päähän johtaa voimakkaasti Tammerkoskeen päin kallellaan oleva hiekkapäällysteinen puistotie. Onneksi mukanani oli kaksi muuta konserttiin tulevaa tuttavaani. He auttoivat minut pääsemään pohjoispäädyn ovelle sadevesien urittamaa tietä pitkin.

Ovikelloa soittamalla vahtimestari tuli avaamaan oven ja niin pääsimme talon ainoalle hissille.

Nyt seuraa muutama kysymys:

Miten on mahdollista, että liki kolmella miljoonalla eurolla hienoksi saneerattu ja itsenäisesti esteettömän liikkumisen varmistava sisäänpääsy talon ainoalle hissille on estetty muilta kuin lastenvaunuja työntäviltä äideiltä?

Miten on mahdollista, että esteettömyyttä välttämättä tarvitsevat liikuntavammaiset ohjataan kulkemaan rakennukseen reittiä, joka on paitsi äärettömän vaikeakulkuinen myös edellyttää avustajien käyttämistä?

Käsitän kyllä, että vaivaton, itsenäinen kulku lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa lasten kulttuurikeskukseen on mukavaa. Mutta sitä en kyllä käsitä, että lattioiden siisteyden vuoksi kulttuuritalon käyttäminen varsinaisille liikuntavammaisille tehdään esteelliseksi, vaikeaksi ja avustajia vaativaksi.

Estääkö mopin mahdollinen käyttötarve Laikun yhteiskäytön miljoonaremontin jälkeen?

Pitäisikö vielä harkita, onko ehdotonta siisteyttä edellyttävän lasten kulttuurikeskuksen oikea sijaintipaikka esteettömän sisäänkäynnin varrella?

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet