LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Asiallisuutta busseihin

Nykyään on erinomaisen kovasti lisääntynyt ikävä, kiusallinen ja turhaa melua aiheuttava tapa mölähdellä liikenteen onnikoista poistuttaessa.

Tavan leviämiseen on kai lähinnä kaksi syytä. Toisaalta siihen syyllistyvät Itä-Suomesta, lähinnä Savosta ja Pohjois-Karjalasta tänne opiskelemaan tulleet neitokaiset; toisaalta taas paunulaisilla kulkemaan tottuneet maalaiset. Nämä jälkimmäiset mölähtelevät myös onnikkaan noustessaan.

Liikenteen kuskia ei tervehditä ääneen, ellei se tervehdi itse ensin. Ja sittenkin kuskin tervehdykseen vastataan pienellä äänellä, mieluiten vaan nyökkäämällä painokkaasti, tekemättä tästä tuttavallisuudesta sen suurempaa esiintymisnumeroa.

Onkin ihmeteltävä, mistä nämä määkijät ja kiekujat onnikasta poistuessaan oikein kiittävät? Siitäkö, että kuski avaa heille oven? Sehän kuuluu matkalipun hintaan? Vai siitä, että he ovat säilyneet liikenteessä hengissä, tai ainakin poistumiskelpoisessa ruumiillisessa kunnossa, pysäkilleen asti? Tai siitä hämmästyksestä, että ovat päätyneet (näköjään) oikealle pysäkille?

Jos kiittämisen syy on turvallisesti päättynyt matka, “kiitos” kannattaa määkäistä vasta, kun kummatkin jalat ovat pysäkillä maassa. Vielä vakuuttavampaa on heittäytyä kontalleen ja kumauttaa otsansa kolme kertaa maahan kiekaisten joka kerralla “kiitos” Pyhälle Kristoforokselle.

Oikein hyvin käyttäytyvä vulgääriperegriina kiittää riittävän ajoissa ennen poistumistaan jo onnikan sisällä, kääntyen keskiovella ensin kuskin puoleen, kumartamalla ja kiekaisemalla “kiitos” mukavasta kyydistä.

Sen jälkeen peregriina kääntyy onnikan takaosaa kohti, kumartaa muille matkustajille ja kiekaisee “kiitos” mukavasta matkaseurasta. Sen jälkeen hän kumartaa keskiovelle ja määkäisee kuuluvan “kiitoksen” hyvin toimivalle ovikoneistolle.

Ei sovi myöskään unohtaa kiitoskiekaisua matkustajaa uskollisesti odottaneelle pysäkin tolpalle viittoineen.

Unohtakaa nyt määkiminen ja kiekuminen kaupungin onnikoissa: se häiritsee kaikkia muita, myös määkijää itseään.

Sen kun pitäisi kiekumisen sijasta keskittyä autosta poistumiseenkin.

Pertti Alanen

Ala-Pispalan aboriginaali,

natiivi tamperelainen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet