Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Koska se Nyt on?

Eduskuntavaaleihin on aikaa reilut neljä kuukautta. Pirkanmaalla puolueiden listat täyttyvät, ja omaa väkeä aktivoidaan toreille, vaalimökeille ja markettien edustoille. Poliittinen keskustelukin on tiivistynyt niin kuin vaalien lähestyessä pitääkin. Vaalit, joihin ajetaan pimein lyhdyin, eivät palvele edustuksellista demokratiaa.

Yhdessä puol... porukassa vaalivankkurien vauhti ei tunnu kiihtyvän millään.Hjallis Harkimoon ja Mikael Jungneriin henkilöitynyt Liike Nyt tuli tällä viikolla julkisuuteen kertomatta oikein mitään.

Ehdokkaille ja kannattajille Liike on tarjonnut toistaiseksi ehtaa tee-se-itse-meininkiä. Koska Liike Nyt ei ole puolue, se ei voi asettaa itse ehdokkaita vaaleihin. Ehdokkaaksi haluavat saavat kerätä omat 100 nimen kannattajakorttinsa ja muodostaa sen jälkeen keskenään yhteislistan. ”Puolueohjelmaakin” on kasattu nettiäänestyksellä. Maanantaina Liike tiedotti, että voittajat olivat Itämeren puhdistaminen, yrittäjien sosiaaliturvan kehittäminen sekä yleishyödyllisten yhteisöjen ja ay-liikkeen veroetujen kaventaminen.

Ehdokkaita halutaan kaikkiin vaalipiireihin. Harkimon mukaan kiinnostuneita on ollut noin 50. Toistaikseksi nyttiläisinä on esiintynyt julkisuudessa lähinnä perustajaporukka. Tampereella Liikkeen jäseneksi ei ole ilmoittanut julkisesti vielä kukaan. Pirkkalassa porukkaan on lähtenyt vihreät jättänyt Kati Näsi, joka kertoi Tamperelaiselle pettyneensä ”vanhanaikaiseen ja kankeaan poliittiseen järjestelmään”.

Uudet tuulet ja kiinnostuksen nostaminen suomalaiseen politiikkaan ovat toki tervetulleita, mutta vaihtoehdonkin olisi syytä kertoa, mikä vaihtoehto on.

Keväällä alkaneesta odotusten nostattamisesta huolimatta touhu on toistaiseksi vaikuttanut lähinnä kahden vanhaan puolueeseensa katkeroituneen miehen hämmennysyritykseltä, jossa Harkimon vahvin ponnin on kosto saamatta jääneestä ministerin pallista. Tällaisena se toimii täysin tavoitettaan (politiikan tervehdyttämistä ) vastaan , vaikka Harkimo todennäköisesti istumapaikkaan Arkadianmäellä vaadittavat äänet – ja kostonsa Kokoomukselle – saa.

Nyt vielä odotetaan, koska se Nyt on.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet