Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: On se ihmepaikka!

Lielahden kylkeen kaavailtuun Hiedanrantaan on ladattu hurjia – joidenkin mielestä yliluonnollisia – odotuksia. Uuteen ratikkakaupunginosaan kaavaillaan kotia 25 000 asukkaalle ja työpaikkaa jopa 10 000 ihmiselle.

Hiedanrannan brändiä on rakennettu kuvauksellisen rantamaiseman, tulevaisuuden tekniikan pohjalle rakentuvien asumisratkaisujen ja kukoistavan kaupunkikulttuurin ympärille. Lähes sata vuotta sellu- ja kemihierretehtaan käytössä ollut vanha kartanoalue on muuttunut Tampereen kaupungin messevimpien markkinointipuheiden kohteeksi.

Vuonna 2014 Tampereen kaupunki osti 26 miljoonan maakaupalla myös vastuun isosta haasteesta. Ranta-alueella makaa 35 hehtaarin alueella jopa kymmenen metrin paksuudelta niin kutsuttua nollakuitua. Suomeksi kyseessä on sellutehtaan vesistöön laskema puujäte. Pöyhäistäessä mädäntyvän lietteen hajua on sijoiteltu sikalalietteen ja oksennuksen välimaastoon.

Hiedanrannassa ympäristöongelmakin muuttuu tuotto-odotuksiksi, joita maanantaina pohti seminaarissa noin 150 osanottajaa. Jalostamalla 1,5 miljoonan kuution nollakuitumällin esimerkiksi biopolttoaineeksi, lannoitteeksi tai teollisuuskemikaaleiksi satsin hinnaksi voi laskea jopa kymmeniä miljoonia euroja. Tosin nostaminen ja jalostaminenkin maksavat. Päätöksiä pitäisi tehdä ensi vuonna.

Visioissa koulutus, urbaani idealismi ja kaupunkikulttuuri yhdistyvät Hiedanrannassa kaupunkilaiseksi ihanneyhteisöksi. Maanantaina jätetyssä valtuustoaloitteessa ehdotetaan skeittilukion ja -ammattikoulun perustamista juuri Hiedanrannan harrastusmahdollisuuksien ympärille. Opinahjossa ”mahdollisuus panostaa omaan lajiin ja opiskella samalla kannustaisi nuoria ponnistelemaan sekä opinnoissaan että urheiluharrastuksessa”. Sulateltavaa on monelle tässäkin. Ennakkoluuloisimpien mielestä kun skeittilaudan kanssa notkuminen ei korreloi opintomenestyksen kanssa. Hiedanrannassa tämänkin pitäisi onnistua.

On sanomattakin selvää, että Hiedanrannan kehitystä kannattaa seurata lähivuosina tarkasti. Vaikka osa lennokkaimmista visioista putoaa alas, joitakin ennakkoluuloja joutunee jokainen tuulettamaan.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet