Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Olisi Parviaisen aika

Unohtakaa kohu-Persut. Vihreät on valtakunnan kiinnostavin puolue.

Näin kirjoitin Tamperelaisen pääkirjoituksessa heinäkuussa 2017 eli vuosi ja neljä kuukautta sitten.

Perusteluja oli kaksi. Suomen puoluehistorian kannalta muutaman vuosikymmenen loikka vaihtoehtoliikkeiden sekametelisopasta valtapuolueeksi on merkittävä ja kiinnostava ilmiö. Toisaalta taustalla oli epäilys siitä, muuttuuko kasvun tuoma itsetunto ylimielisyydeksi ja löytyykö kuppikuntaisesta ja täysin eri asioita painottavasta vihreästä väestä riittävästi yhdistäviä tekijöitä.

Ilman avarakatseisuutta ja nöyryyttä valta voi nielaista. Vihreitä kannattaa seurata tarkasti, totesin silloin.

Kuluneen 16 kuukauden aikana vihreät ovat tehneet seuraamismahdollisuudet helpoksi. Rivien välistä ei ole tarvinnut lukea.

Jani Toivolan sarjasotkut ja Touko Aallon hapuilu ja sairastuminen ovat olleet pintaporetta. Niiden selvittelyissä puoluekaan ei ole vaikuttanut yhtenäiseltä, hyvin johdeltulta tai edes suunnastaan tietoiselta.

Väliaikaisenkin puheenjohtajan valinta on nyt tarkka paikka. Jos pisteitään piikittelyllä ja besserwisseröinnillä menettänyt ex-puheenjohtaja Ville Niinistö ymmärtää olla tarjoamatta itseään tehtävään, ei itsestäänselvää vaihtoehtoa ole.

Kun Tampereen Vihreät juhli kolmekymppisiään, tuurasi juuri sairastunutta Touko Aaltoa juhlapuhujana Olli-Poika Parviainen.

Miksei puheenjohtajanakin? Parviaisella on ominaisuuksia ja osaamista, joita Vihreät juuri nyt tarvitsisivat.

Parviainen veti puolueen ohjelman uudistamistyötä, jossa haussa olivat juuri koko vihreää kenttää yhdistävät asiat ja arvot. Kuulemiskierroksen jäljiltä kontaktit muihinkin kuin cityvihreisiin ovat kunnossa. Neuvottelutaitoisella ja oikeasti muita kuuntelevalla asiaosaajalla on luontainen taito saada eripuraisesti remeltävä pöytäseuruekin puhumaan yhteisistä asioista. Ominaisuuksille on käyttöä nyt, kun varsinaista karismaattista suunnannäyttäjää ei ole näköpiirissä.

Olli-Poika Parviainen olisi loistava valinta projektipuheenjohtajaksi.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet