LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Myös lähiöt ansaitsevat laatua

Tampereella on meneillään rakentamisen noususuhdanne. Nousukiidossakaan ei saisi unohtaa laatua eikä asuinalueiden tasa-arvoa. Nyt Tampereella on kahdet säännöt: kalliille asuinalueille toiset, lähiöihin toiset.

Rakentamista ohjataan rakentamistapaohjeilla. Niillä määrätään esimerkiksi, että Ranta-Tampellassa talojen julkisivuja ei saa rakentaa betonielementeistä. Ne on muurattava punatiilestä, ja sisäpihan puolella seinät on rapattava. Näin halutaan varmistaa, että saadaan laadukasta ja kaunista kaupunkiympäristöä. Näitä ohjeita on noudatettava.

Sen sijaan Tesoman rautatiekorttelista eli uudesta kauppakeskuksesta ja asuinkorttelista on tulossa betonielementtikolossien ympäröimä tummanharmaa monotoninen laatikkomarketti. Näin siitä huolimatta, että sen rakentamistapaohjeissa lukee, että julkisivujen pitää olla rapattuja tai muuten sileitä.

Kaupan julkisivun pitäisi olla ”kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen”, ja siihen toivotaan jopa taideteoksia. Näitä ohjeita ei vain tarvitse noudattaa.

Ranta-Tampellan rakentamistapaohjeet sitovat rakentajaa, koska ne on kirjattu myös asemakaavaan. Tesoman rakentamistapaohjeet ovat käytännössä suosituksia, joita voi noudattaa, jos haluaa.

Tiukat laatukriteerit koskevat nykyisin vain Ranta-Tampellaa, Vuoresta, Härmälänrantaa ja Santalahtea. Niiden rakentamista ohjataan niin sanotussa laaturyhmässä ja kaupunkikuvatoimikunnassa.

Suurin osa tamperelaisista asuu lähiöissä. Silti edes lähiöiden keskustat eivät pääse laaturyhmän käsittelyyn.

Tampere on vuonna 2008 hyväksynyt arkkitehtuuriohjelman. Sen visiona on tehdä arkkitehtuurin ja rakentamisen laadusta Tampereen brändi ja menestystekijä, jota tullaan katsomaan kaukaa. Hyvä niin, mutta laadukkuuden pitäisi koskea kaikkia alueita.

Arkkitehtuuriohjelman mukaan lähiöiden ”arkiympäristön laadullisten ominaisuuksien kehittäminen on kärkihanke” ja tonttien luovutuksen ehtona on ”varmuus laatutavoitteiden toteutumisesta”. Nyt tämä kärkihanke on unohdettu.

Laatutavoitteiden vesittyminen varmasti turhauttaa kaavoituksesta vastaavia viranhaltijoita. Siksi poliitikkojen on kannettava vastuunsa. Meidän on tuettava ja kannustettava viranhaltijoita vaatimaan rakentajilta laatua myös lähiöihin.

Laatu tietysti maksaa enemmän kuin bulkki, mutta jos köyhällä 1950-luvulla voitiin rakentaa Kalevan kaltainen laadukas ja värikäs asuinalue, hyvännäköinen ja mielenkiintoinen rakentaminen tuskin on mahdotonta kohtuuhintaan nykyäänkään.

Ainakin siihen pystytään muun muassa Vantaan ja Espoon lähiöissä.

Tamperelaiset eivät ansaitse ainakaan huonompaa.

Jouni Sirén

yhdyskuntalautakunnan jäsen (vas)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet