Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Maahan päätynyt tervapääsky kaipaa ihmisen apua!

 

Suurimmalla osalla linnuista on maastopoikasia, jotka pärjäävät luonnossa ilman ihmisen apua tai kaipaavat korkeintaan vettä saatavilleen ja siirtoa maksimissaan muutaman kymmenen metrin päähän varjoon. Toista on tervapääskyjen kohdalla. Ne viettävät suurimman osan elämästään ilmassa ja laskeutuvat lähinnä vain pesimään. Helteiset ilmat saavat talojen kattorakenteissa oleviin pesiin saunamaiset olosuhteet, ja poikaset alkavat hakeutua viileämpiin paikkoihin tömähtäen maahan. Maahan pudonneita poikasia uhkaa nääntyminen, sillä tervapääskyemot eivät kykene pitkine siipineen ja lyhyine jalkoineen ruokkimaan maahan pudonnutta poikastaan.

Miten toimia?

- Varmistu siitä, että kyse on todella tervapääskystä. Mikäli asia epäilyttää, ota linnusta kuva. Myös Facebookista löytyy useita ryhmiä joista saa apua lajitunnistukseen, mm. Eläinten Pelastusrinki- Koko Suomi -ryhmä.

- Kerää tervapääsky talteen. Valmistele sille laatikko, esimerkiksi pieni sileäreunainen pahvilaatikko, johon teet kunnon ilmareiät. Laita pohjalle talouspaperia tai sanomalehteä. Laita lintu laatikkoon. Paahteisella kelillä sijoita lintu laatikossa varjoisaan rauhalliseen paikkaan, kylmällä ja sateisella kelillä vastaavasti sijoita laatikko ulkoilmaa lämpimämpään paikkaan.

- Hätäapuruokana voit yrittää tarjoilla raakaa jauhelihaa pieninä nokareina. Voit tarjota sormenpäästä vettä tai hunajavettä juotavaksi. Varo sieraimia äläkä pudota nestettä nokan sisäpuolelle.

- Ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, luonnonvaraisten eläinten hoitajaan tai lintuhoitolaan. Kyseisiltä tahoilta saat lisäohjeita niin mahdolliseen ruokintaan kuin hoitoon toimittamiseenkin.

Pirkanmaan alueella luonnonvaraisia koskevia tapauksia neuvovat ja hoitavat mm:

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys 045 265 2005
tai
Luonnonvaraisiin eläimiin erikoistunut Sey:n vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi 040 720 5762

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Aikaisempia kirjoituksia

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry toimii edistääkseen lemmikkien, tuotantoeläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointia valistuksen ja käytännön toimien avulla.

Pesu neuvoo eläinsuojeluun liittyvissä asioissa, järjestää eläinsuojelullisia tilaisuuksia sekä osallistuu erilaisiin tapahtumiin. Pesu hoitaa kodittomia lemmikkejä tilapäiskodeissa etsien niille uusia koteja.
Pesu on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton jäsenyhdistys.

www.pesu.org

Uusimmat mielipiteet