LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tuomiokirkonkadun kohtalo ei ole kiveen hakattu

Tuomiokirkonkadusta ollaan tekemässä kävelykatua. Tarkoitus on hyvä, mutta hankkeen eteneminen on saanut outoja käänteitä.

Torstaina AamulehdenMoro-liitteen haastattelussa kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Ari Vandell antoi hieman yksioikoisia lausuntoja. Hän totesi, että uusi kävelykatu ”on suunniteltu pelkistetyksi” ja ”on katsottu paremmaksi”, että vuosikymmeniä vanhat lehmukset kaadetaan eikä tiedossa ole istutuksia eikä muuta ”rönsyilevää”.

Tilanne ei ole näin synkkä. Pelkistetty eli suomeksi karu, ankea ja luotaantyöntävä kivikenttä on suunnitelman laatineen insinöörin valinta. Kävelykadun suunnitelmaa ei ole kokonaisuudessaan hyväksytty.

Tuomiokirkonkadun Verkantehdaankadun ja Sorinaukion välisen osuuden suunnitelma on vasta ollut esillä. Kaupunkilaiset saivat tehdä siihen huomautuksia 4.6. asti. Huomautuksia on tullut lukuisia. Arvostelua on herättänyt nimenomaan kaupunkivihreän puute.

Päätöksen suunnitelmasta tekee kaupungin yhdyskuntalautakunta. Suunnitelmaa ei ole vielä edes esitelty lautakunnalle, mutta julkisuudessa ollutta ehdotusta on itseni lisäksi kritisoinut moni muukin lautakunnan jäsen. Uskonkin, että suunnitelmaa muutetaan selvästi vehreämpään ja viihtyisämpään suuntaan.

Suunnitelmaehdotuksessa on monta arveluttavaa seikkaa. Ensinnäkään vanhojen komeiden lehmusten kaatamista ei ole perusteltu millään tavalla. Mistään ei ilmene, miksi ne pitäisi korvata muutamalla vaahterantaimella, joiden kasvaminen puun kokoiseksi kestää kymmeniä vuosia.

Ehdotus on myös ristiriidassa kaupungin oman katutilaohjeen kanssa. Ohjeen mukaan puistokatuja, kuten Tuomiokirkonkatua, voidaan päinvastoin täydentää uusilla puilla ja puuriveillä ja julkisen tilan viihtyisyyttä ja kaupunkikuvallista mielenkiintoa voidaan lisätä ruukku- ja köynnösistutuksin. Tätä taustaa vasten on hyvin vaikeaa nähdä, millä perusteilla suunnitelman laatija on päätynyt ”pelkistettyyn” ehdotukseensa.

Jouni Sirén

yhdyskuntalautakunnan jäsen (vas)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet