LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Viihtyisä keskusta ei synny kivikentästä

Tampereen keskustassa on meneillään ja suunnitteilla isoja rakennushankkeita, jotka vaikuttavat katukuvaan ja kaupunkilaisten viihtyvyyteen. Monet arkkitehtuuriltaan onnistuneetkin kohteet jäävät kolkoiksi, koska niiden edustalla ei ole puita, pensaita eikä kukkaistutuksia. Suunnitelmien havainnekuvissa usein lupaillaan vehreää katukuvaa runsaine puineen ja istutuksineen, mutta toteuttamisvaiheessa niitä saadaan odotella pitkään. Aina lopputulos ei vastaa alkuunkaan mielikuvia.

Esimerkiksi Ratinan uuden kauppakeskuksen havainnekuvissa pilkotti puita siellä täällä. Nyt keskuksen ulkoalueet ovat pelkkää harmaata betonikenttää. Uudella sinänsä tyylikkäällä Vuolteentorilla kasvaa Tammerkosken partaalla kolme puuta ja suurin osa niin sanotusta viheralueesta on muovinurmikkoa.

Myös Tuomiokirkonkadun uusi kävelykatuosuus Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun välissä on pääosin kivinen kenttä, jonka laidassa vuosikymmeniä vanhojen lehmusten tilalla on muutama surkea parimetrinen puuntaimi.

Eikä siinä kaikki. Nyt valmisteltavana olevan Verkatehtaankadun ja Sorinaukion välisen osuuden suunnitelmassa puita ollaan karsimassa yhtä kovalla kädellä. Jos suunnitelma toteutuu, Tuomiokirkonkadun uudella kävelykadulla, jonka pitäisi tuoda Tampereelle keskieurooppalaista katukulttuuria, on vähemmän katuvihreää kuin nykyisellä autokadulla. Se on outoa, sillä vuonna 2014 hyväksytyssä Tampereen ydinkeskustan katutilaohjeessa Tuomiokirkonkatu mainitaan puistokatuna.

Katutilaohjeessa todetaan, että katuvihreä monissa muodoissaan on tärkeä osa julkisen ulkotilan viihtyisyyttä. Tämä toteamus täytyy nyt ottaa tosissaan, jos halutaan, että keskusta houkuttelee ihmisiä oleskelemaan ja myös asiakkaiksi kauppoihin ja ravintoloihin. Tavoitteena pitää olla, että keskustan kasvillisuus pikemminkin kasvaa kuin vähenee. Ja kun ratikka valmistuu, Hämeenkadun pitää olla uusine kadunvarsipuineen vähintään yhtä vehreä kuin ennen.

Jouni Sirén

yhdyskuntalautakunnan jäsen (vas)

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet