Päätoimittaja Kannala

Oppositio

Vasemmistoliiton siirtyminen Aarne Raevaaran (VaTa) seuraksi oppositioon Tampereen kaupunginvaltuustossa on valtakoalition lisäksi tervetullut asia niin oppositiolle kuin kaupunkilaisillekin.

Rakentava kritiikki, keskustelu ja kyseenalaistaminen on olennainen osa toimivaa kuntapolitiikkaa. Siksi on Tampereen ja tamperelaisten kannalta hyvä, että opposition koko kasvaa. Se antaa pontta keskustelulle valtuustosalissa.

Samalla se antaa edelleen mahdollisuuden vauhdittaa valtakoalition päätöksiä. Kaupungin tulosennuste on edelleen niin synkkä, että uusia talouden tasapainotustoimia tarvittaneen edelleen lisää, nyt päätetyn 43 miljoonan euron paketin lisäksi.

VaTa ja Vasemmistoliitto ovat yhdessäkin vain pieni pala valtakoalition koosta. Mutta kuinka pitkään opposition koko säilyy tässä? Toisin sanoen, mikä ryhmä lähtee tai lähetetään koalitiosta ulos seuraavaksi?

Laajassa pormestariohjelmassa on kaikilla kipukohtansa – jokainen ryhmä joutuu tekemään myönnytyksiä. Koalitio kesti alkuperäisessä muodossaan noin vuoden, eikä Vasemmistoliiton lähtö ollut yllätys. Etukäteen puhuttiin myös siitä, miten Perussuomalaiset pysyy ruodussa ja koalition matkassa. Käytäntö ja kulissipuheet ovat osoittaneet, että kyllä pysyy. Terhi Kiemungin lähtö teki Tampereen Perussuomalaisille hyvää ja turha häly on vähentynyt. Lassi Kalevan kipparoima ryhmä on tiiviisti koalition kelkassa.

Jos ihmeitä ei tapahdu, niin tänä vuonna tuskin mikään muu ryhmä koalitiota enää jättää. Sen sijaan Vihreiden mukanaolo valtuustokauden loppuun onkin toinen tarina. Kahtiajako Vihreiden leirissä on yleisesti tiedossa, samoin kipuilu useissa pormestariohjelmaan liittyvissä kohdissa, luottamushenkilöiden avainpaikkajaosta puhumattakaan.

Yksi henkikö hiertää koalition voimahenkilöiden mieltä. Hän on Veikko Vallin (ps.). Mies takoo sosiaaliseen mediaan uskomattoman populistisia päivityksiä tiuhaan tahtiin – faktojen ollessa usein niin ja näin. Valkoisen talon huoneissa some-Veikon leima lähes häviää. Melkoinen takinkääntötemppu, jota äänestäjät eivät näe.

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja
Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet