LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Satasen korotus eläkkeisiin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi vappuna tavoitteemme nostaa pienimpiä eläkkeitä 100 eurolla.

Olen hämmentynyt, miten Kokoomus ja Keskusta ovat lähteneet vastustamaan esitystämme näin jyrkästi ja sortuvat pelottelemaan ihmisiä syyttämällä meitä sukupolvien välisestä vastakkainasettelusta.

On muistettava, että hallitus on jakanut metsälahjavähennyksen, miljoonaperintöjen veronkevennysten ja apteekkarivähennyksen muodossa 200 miljoonaa euroa hyvin toimeentuleville. Näihin on kyllä löytynyt rahaa.

Valitettavasti suurin osa varsinkin iäkkäimmistä ja yksinasuvista naisista elää huomattavassa köyhyydessä. Hallitusken toteuttamat lääkekorvausleikkaukset ja asiakasmaksujen korotukset ovat ajaneet heitä entistä ahtaammalle. Näin ei voi jatkua.

Telan ekonomisti Mauri Kotamäen mukaan (HS 4.5.) Rinteen esittelemä eläkkeiden nosto parantaisi merkittävästi pienituloisten asemaa, vähentäisi pienituloisuutta yli 50 000:lla henkilöllä ja hyödyttäisi erityisesti naisia.

Mauri Kotamäen laskujen mukaan noin 33 000 naista ja 19 000 miestä nousisi köyhyysrajan yläpuolelle.

Koska uudistus keventäisi myös verotusta, lisäisi se käytettävissä olevien tulojen määrää 1,2 miljoonalla ihmisellä.

Vastakkainasettelua nuorten ja vanhojen välille on aivan turhaa ja osin itsekästä rakentaa. Kukaan tuntemistani nuorista ei hyväksy tilannetta, ettei heidän isovanhemmillaan ole varaa lääkkeisiin tai ruokaan.

Juuri yksi nuori kertoi, että hän kokee suurta häpeää ja suuttumusta kun hänen isovanhempansa joutuu käymään leipajonossa. Nuoret haluavat kantaa vastuuta iäkkäimmistä yhteiskunnan rakentajista. Meistä kaikista.

Eläkeläisköyhyys on yhteiskunnan häpeäpilkku, johon meidän on puututtava. Ei lyödä vastakkainasettelun leimoja, vaan tehdään yhdessä ratkaisuja asian korjaamiseksi.

Ilmari Nurminen

Kansanedustaja (sd.)

Pirkanmaa

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet