LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Nekalan ainoan yleisen sivistyspalvelun lopetus – säästöä kaupungille 0,21 prosenttia

On asukkaiden tarpeita kunnioittamatonta, että Tampereen kaupunki haluaa lakkauttaa Nekalan kirjaston, alueen asukkaiden ainoan olohuoneen. Viinikka-Nekalassa ei ole kylätaloa, nuorisotiloja tai lähitoria. On vain sosiaalisesti tärkeä, esteetön Nekalan kirjasto. Oma lähikirjasto on alueen asukkaiden henkireikä, kokoontumispaikka ja vireä kulttuurikeskus. Kirjastossa pidetään näyttelyjä, satutunteja, lukupiirejä, kirjailijatapaamisia, keskustelutilaisuuksia ja yhdistysten kokouksia.

Ikäihmiset käyttävät kirjastossa tietokonetta ja internetiä, koska oma tietokone ja osaaminen puuttuvat. Monelle yksinäiselle tuttu kirjaston työntekijä on ainoa sosiaalinen kontakti.

Nekalan kirjasto toimii Tampereen yliopiston normaalikoululla Nekalan koulutalossa, joka tyhjennetään oppilaista syksyn 2018 aikana sisäilmaongelmien takia Kuokkamaantien toiselle puolelle normaalikoululle. Meitä kirjastonkäyttäjiä ei saa rangaista siitä, että vajaat 10 vuotta sitten tehty Nekalan koulun remontti epäonnistui.

Emme ole pyynnöistä huolimatta saaneet kaupungilta selvitystä sisäilman epäpuhtauksista tai tietoa siitä, onko niitä nimenomaan kirjastossa. Siitä lähtien, kun koulun sisäilmaongelmiin havahduttiin useampi vuosi sitten, koulusta on kerrottu vanhemmille, että sisäilma ei vaaranna terveyttä ja koulua onkin käyty tähän kevääseen asti. Miksi sisäilmasta tuli tyhjennystä vaativa ongelma vasta nyt – ja siinä sivussa myös kirjasto pitää lakkauttaa?

Jos kirjaston ilma on kunnossa, kirjasto jatkakoon toistaiseksi, sitten väistötiloihin. Vaadimme, että kirjaston sisäilmatilanne selvitetään ja myös kerrotaan meille. Jos ilma on kunnossa, edellytämme, että kirjaston toimintaa jatketaan nykyisissä tiloissaan.

Jos taas kirjaston sisäilmassa on terveysvaara, kaupungin pitää osoittaa kirjastolle väistötilat. Tulevaisuudessa Nekalan kirjasto voisi sijaita esimerkiksi Mustametsän uuden päiväkodin ja neuvolan yhteydessä tai Normaalikoululla Kuokkamaantien nykyisessä kiinteistössä tai sen mahdollisessa uudessa laajennusosassa Mustametsän puolella.

Kirjastomme on ollut lakkautusuhan alla aiemminkin. Edellisen kerran vuonna 2014 adressimme kirjaston säilyttämisen puolesta allekirjoitti lyhyessä ajassa yli 1 100 henkeä. Olemme avanneet uuden adressin osoitteessa https://www.adressit.com/nekalan_kirjasto_sailytettava_2018

Viinikan-Nekalan Omakotiyhdistys ry

Nekalan koulun vanhempainyhdistys Nekova ry

Alueen aktiiviset kirjastonkäyttäjät ja lasten vanhemmat

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet