LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Venäjällä ratkaiseva panos vuonna 1918

Venäläisiä sotilaista juoksuhaudan reunalla Ruovedellä.

Matti Luhtala/Vapriikin kuva-arkisto

Heikkoitsetuntoiset suomalaiset syyttelevät itseään vieläkin siitä, että sata vuotta sitten täällä niin kohtalokkaasti kansa kahtia jakautui ja toinen toistaan raateli ja tappoi.

Kuitenkin lähinnä vain eteläisessä Suomessa muutamin paikoin hirmutekoja tehtiin. Muu maa ja kansa säästyi kapinalta enimmäkseen. Joissain paikoin viisaat miehet keräsivät tyhmyyksien varalta ajoissa pyssyt pois parempaan talteen. Ilman kumous-Venäjää ja tsaarin armeijan aseita ois verivirroilta vältytty.

Muistelupuheissa ja -kirjoituksissa on myötäänsä sivuutettu se, että vastakkainasettelua, vallankumousta ja sotaa maassamme tuolloin alussa lietsoivat vain muutamat Pietarin, Viipurin ja Helsingin hurma- ja hurmehenkiset suomalaiset sekopääbolshevikit.

Voimansa tuntoa kasvattivat ja uhoaan innoittivat Leninin ja vallankumouskumppaneidensa Viipuriin, Helsinkiin ja Tampereelle lupaamat ja toimittamat junalastilliset kivääreitä, konekivääreitä, käsikranaatteja, räjähteitä, tykkejä, panssarijunia sekä miljoonittain ammuksia, panoksia.

Niiden lisäksi punakaartit ostivat ja saivat lahjoituksina massoittain aseita ja ammuksia Viaporin venäläiseltä, tsaarin armeijan kasarmilta ja Helsingin edustalle ankkuroiduilta, venäläisiltä sotalaivoilta, sadoilta sotilailtakin. Rähinäriehaa yllytti ja kustansi punakaartin omavaltaisesti rahapajalla painattamat suuret määrät seteleitä, kapinarahaa. Tampereella punakaartilaiset hankkivat varallisuutta pankkiryöstöillä. Säästöpankkiin eivät koskeneet, koska ”siellä oli työläisten talletuksia.”

Silloin kuten nykyäänkin järki- ja tietorajoitteinen kansan osa oli ja on liian helposti milloin mihinkin tyhmyyteen, typeryyteen höynäytettävissä, painostettavissa ja pakotettavissa. Lakoilla ja valheilla, epäkohtien paisutteluilla, panetteluilla vähäväkisiä ja varattomia ihmisiä perheineen ahdinkoon ajettiin.

Nälkä ja puute johti tuhansia tuhon ja turmion teille ja tekoihin. Ajoissa ymmärtäväisesti menetellen, asiallisesti neuvotellen olisi murhiin ja vankeuskurjuuteen johtaneen kapinan ja sen kukistamisen tuottamin kustannuksin voitu maassamme paljon hyvää aikaiseksi saada. Monelta pahalta, suurilta surmilta vältytty.

Äsken jälleen muutaman miekkosen yllyttämät porukat masinoivat, harhauttivat työkansaa lakkoon, kapinaan maan laillista hallitusta vastaan ja murrosikäisten malliin meuhkaamaan, Senaatintorille tungeksimaan. Ja aiheuttivat lähes puolen miljardin euron rosvoukset yrityksiltä, menetykset maallemme, sadoilletuhansille työntekijöille sekä monenlaisia vaikeuksia muillekin kansalaisille.

Hankalatkin asiat ovat hoidettavissa aikuismaisen sivistyneesti, sitkeästi neuvotellen, yhteiseen hyvään pyrkien.

Kiiom Mikko

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet