LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Sukupuolineutraali kertomus

Jotkin lehdet ja tiedotusvälineet ovat ottaneet käyttöön sukupuolineutraalin käytännön, jossa eri nimityksissä vältetään ilmaisuja, jotka osoittavat henkilön sukupuolen. Niinpä kirjoitan kertomukseni nykyaikaisin, korjatuin termein, jotka kaikkien luulisi hyväksyvän.

Tunnen Ervin jo nuoruudesta lähtien. Hän oli lapsena villi ja teki erilaisia koiruuksia, kuten muutkin ikäisensä henkilöt. Kerran sydäntalvella hän oli tehnyt ison lumihenkilön taloyhtiön ajoväylälle. Talonhenkilö suuttui siitä kovin kertoen tapauksesta hänen vanhemmilleen. Vanhemmat toruivat Erviä muistuttaen, että hän on jo iso henkilö, jolloin tulisi myös käyttäytyä sen mukaisesti.

Ervi oli jo nuoresta lähtien innokas kalahenkilö. Hän kävi vanhempansa kanssa kalassa melkein joka viikonloppu. Talvella pilkittiin ja kesällä mentiin veneellä Ervin soutaessa ja hänen vanhempansa toimien perähenkilönä.

Teini-iässä Erviä alkoi vastakkainen sukupuoli kovasti kiinnostamaan. Ervi muistaa vielä, kuinka hän naapurin Raunin kanssa menetti henkilöllisyytensä.

Kumppaneita löytyi useita ja vähitellen Ervi sai oikein henkilöiden henkilön maineen. Lopulta se oikea kuitenkin löytyi ja Ervistä tuli uskollinen aviohenkilö. Ehkä puolison valintaan vaikutti myös se, että puolisokin oli innokas kalahenkilö. Myöhemmin mukaan tuli myös metsästys, kun molemmista tuli innokkaita metsähenkilöitä

Pariskunnalle syntyi kolme lastakin: kaksi henkilöä ja yksi henkilö. Esikoinen opiskeli myöhemmin lentoperähenkilöksi, keskimmäisestä tuli palohenkilöiden päällikkö ja kuopus pääsi myöhemin ison tavaratalon henkilöstön esihenkilöksi. Ervi ja hänen aviopuolisonsa olivat kovin ylpeitä lapsistaan.

Niin vuodet vierivät ja vanhuus teki tuloaan. Erviä alkoivat vaivamaan ikävät virtsaamisvaivat ja hän usein joutui kauppareissuillaan tiedustelemaan, mistä löytyisi lähin henkilöiden WC.

Myös muita vaivoja ilmaantui ja lopulta niin Ervi kuin hänen puolisonsakin joutuivat vanhainkotiin, Ervi henkilöiden osastolle ja puoliso henkilöiden osastolle. He viihtyvät siellä kuitenkin hyvin ja käyn toisinaan heitä siellä tapaamassa.

Toivon Erville kaikkea hyvää, hän on eläkepäivänsä ansainnut. Hän toimi kymmenien vuosien ajan Tampereella Henkilöidenlahden voimalaitoksen sähköhenkilönä sekä oman taloyhtiönsä henkilöitsijänä.

Pekka Lahtinen

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet