LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kaakalaisen murjaisu, osa 1

Joo, en oo kehityksen jarru. Paremminkin vaimo ja lapset huomauttelee, että kun aina pitää kaikki vimpaimet olla ja tietokoneella luuhata. En kuulemma keskustele tai edes kuuntele.

Tässä kun lueskelee vanhoja lehtijuttuja ja kirjoja, niin voi todeta että digitaalinen ja tietotekninen vallankumous on ollu meneillään viimeiset kolme- tai neljäkymmentä vuotta.

On se vaan melkonen megatrendi. Digitalisaatio. Yhä vielä vaan sillä pääsee pääuutislähetykseen kun kehittelee tietokoneohjelman tai jonkun possujunan, joka toimii, kun täi tervassa ja tekee huonosti ja hitaasti jonkun ihmisen työt.

Ohjelmat kaatuu, tökkii, ei keskustele keskenään. Taitaa olla bitti poikittain. Ei löydy päättäjää, eikä poliitikkoa, joka uskaltaisi kyseenalaistaa tai suhtautua kriittisesti digitalisaatioon. On pelko persiissä että jos arvostelen niin pitävät tyhmänä neandertalilaisena, leimaudun taantumukselliseksi.

Ystäväni Leena on tehnyt ansiotöitä it-alalla vuosikymmeniä. Leena vahvistaa epäilykseni. Kaiken takana on halu tehdä rahaa. Keksitään aina uusia juttuja ja ”kehitysaskelia”, jotka vievät yhteiskunnan ja Suomen erityisesti, kaiken digitaalisen euforian eturintamaan, tekoälyn Edeniin. Ja jos ei nyt just keksitä mitään varsinaisesti uutta niin muutetaan jotain vanhaa ja nimetään se uudelleen, keksitään sille uusi ilmiömäinen nimi ja maailma pelastuu.

Yhteen asiaan huono tai järjetönkin digisovellus kuitenkin soveltuu. Sillä voi mukavasti hillitä työntekijöiden halua saada työstään palkkaa. Pelotellaan että ”kyllä se tietotekniikka ja robotti kohta tekee sinunkin työtehtäväsi. Tulee paljon halvemmaksikin kun ei tarvitse maksaa työntekijän sivukulujakaan”.

Tietotekniikka on monessa tilanteessa oikein käytettynä ihmiselle apu- ja työväline. Se saattaa olla hyvä renki, mutta isäntänä se on varmuudella huono.

Niin kuin vanha sanonta sanoo: mikäli ainoa työkalu on vasara, niin jokainen ongelma alkaa näyttää naulalta.

Tommi Surakka

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet