LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Työllisyyskokeilu päättyy, mutta aktiivimalli ei innosta – mitä tilalle?

Pirkanmaan alueella on käynnissä työllisyyskokeilu, jossa kunnan ja TE-toimiston palvelut on yhdistetty ja asiakkaita palvellaan yhden luukun periaatteella. Kokeilu aloitettiin elokuussa 2017 ja se päättyy tämän vuoden lopussa.

Vaikka koko Pirkanmaalla, myös omassa kotikunnassani Lempäälässä, tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia, ei työministerin mukaan kokeilulle ole odotettavissa jatkoa.

Työllisyyspalvelut tulevat näillä näkymin siirtymään tulevan maakunnan vastuulle. Tärkeää olisi kuitenkin säilyttää se, mikä kokeilussa on ollut arvokkainta: asiakkaiden saama yksilöllinen tuki ja räätälöity palvelu.

Jos työllisyyskokeilu on saanut kiitosta työttömien työnhakijoiden keskuudessa, aktiivimallin kohdalla näin ei ole ollut. Parjatulle mallille laaditaan parhaillaan parannettua versiota. Olisiko kuitenkin aika unohtaa nämä toimimattoman systeemin paikkausyritykset ja laittaa koko sosiaaliturva uusiksi.

Kannustavan perusturvan pohjalla on Isossa-Britanniassa pilotoitu malli, jossa sosiaaliturvan etuudet yhdistyvät yhdeksi tueksi. Tuki maksetaan harkinnanvaraisena, elämäntilanteeseen sidottuna kansalaistilille.

Kyseiselle tilille kootaan kaikki saadut työtulot, tuet ja etuudet. Verotus muuttuu dynaamisesti, reaaliajassa tuen ja palkkojen suhteessa. Pienillä tuloilla verotus pysyy alhaalla, eikä tuki romahda kerralla. Myös työllisyyskokeilussa kiitosta saaneet yksilöllinen palvelu ja räätälöity tuki ovat mallissa mukana.

Kristillisdemokraatit on yli kahden vuoden ajan tehnyt aktiivisesti töitä asian eteen. Mikään puolue ei pysty yksinään saamaan aikaan näin mittavaa uudistusta.

Yhteistyötä tulee tehdä yli puoluerajojen. Nyt on aika tehdä aktiivisuus ja yrittäminen vihdoinkin kannattavaksi.

Piia Nurmela

kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen (kd)

Lempäälä

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet