LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tutkivaa journalismia?

Määritelmien mukaan tutkiva journalismi perehtyy yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Vahvana perusteena on myös, että se hakee mahdollisimman perusteelliset ja totuuden mukaiset tiedot käsiteltävästä asiasta lukijoilleen tekstin ja myös kuvan muodossa.

Onko kuvittelua, etteivät riittävä perehtyminen ja poliittisten erimielisyyksien välttäminen ole toteutuneet Aamulehdessä Kotilinnasäätiötä ja Satakunnankadun asunto-osakeyhtiötä käsiteltäessä Atanas Aleksovskin toimintaa?

Toimittaja olisi halutessaan saanut vastauksen tapahtumista ottamalla yhteyttä asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaan.

Yhtiön kaikki osakkaat ja kaupunkistrategian mukainen tiivistämisrakentaminen olisivat olleet hyötyjiä. Samalla olisi todentunut, ettei tässä vaiheessa Aleksovski kuin kukaan muukaan ole ollut hyötyjä, etenkään, kun kustannuksia ei ole muodostunut.

Mielenkiintoinen päätös on tehty edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS sai myydä sille Rauhaniemestä kaavassa osoitetusta tontistaan valtaosan rakennusliike YIT:lle. Alueelle tulee suunniteltua vähemmän opiskelija-asuntoja. Vastaavasti se rakennuttaa muualle asuntoja myyntituloilla.

Vertailukelpoinen tilanne herätti kohun Kotilinnasäätiön kohdalla. Molemmissa tapauksissa on kysymys säätiöstä, joiden hallitukset eivät ole alisteisia millekään ulkopuoliselle taholle, kuten kaupunginhallitus tai sen konsernijaosto. Säädekirja määrittelee toiminnan, jonka mukaan ne ovat toimineet.

Ilmeisesti asian takana on myös henkilökohtaisia viestejä.”

Ilmeisesti asian takana on myös henkilökohtaisia viestejä. Kun Aleksovski vuonna 2010 valittiin Tampereen sos.-dem. kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, eräs silloinen naispuolinen kaupunginvaltuuston jäsen toi valintakokouksessa mielipiteensä esiin tokaisemalla, että kaikenmaailman pitsanpaistajia kunnallisjärjestön johtoon ollaan valitsemassa. Onneksi mielipidettä edusti varsin pieni joukko.

Vaaleilla on vaikutus myös mielipidemuutokseen. Voimasuhteet muuttuvat ja niiden perusteella tehdään luottamuselimin muutoksia.

Luonnollistademokratiassa on, että ryhmät yhdessä neuvottelevat paikkajaosta. Suurimman ryhmän vetäjä toimii puheenjohtajana ja hänen velvollisuutensa on huolehtia tuloksen mukaisesta pohjaesityksestä.

Tehtävä lankesi SDP:n ryhmälle ja sitä myötä ryhmän puheenjohtajalle Aleksovskille. Vaalituloksen ja apulaispormestarien lukua pienennettäessä neljästä kolmeen paikat tulivat SDP:lle, Kokoomukselle ja Vihreille.

Vasemmistoliitto menetti, vaikka tarjolla oli viime kaudella tehtävänsä hyvin hoitanut Mikko Aaltonen. Samaten vaalituloksen suhteellisuuden perusteella Vihreät ja Vasemmistoliitto menettivät toimielinten paikkoja ja puheenjohtajuuksia.

Syylliseksi nimetään yleensä ryhmän puheenjohtaja. Voi siis kysyä, vaikuttaako tämä Aleksovskin ja välillisesti Kotilinnasäätiön ryöpytykseen julkisuudessa ja ovatko Aamulehden toimittajan kirjoitukset hyvän journalismin mukaisia.

Seppo Salminen

kunnallisneuvos

kaupunginvaltuutettu (sd) 1981–2017

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet