Tutkivaa journalismia?

Määritelmien mukaan tutkiva journalismi perehtyy yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Vahvana perusteena on myös, että se hakee mahdollisimman perusteelliset ja totuuden mukaiset tiedot käsiteltävästä asiasta lukijoilleen tekstin ja myös kuvan muodossa.

Onko kuvittelua, etteivät riittävä perehtyminen ja poliittisten erimielisyyksien välttäminen ole toteutuneet Aamulehdessä Kotilinnasäätiötä ja Satakunnankadun asunto-osakeyhtiötä käsiteltäessä Atanas Aleksovskin toimintaa?

Toimittaja olisi halutessaan saanut vastauksen tapahtumista ottamalla yhteyttä asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaan.

Yhtiön kaikki osakkaat ja kaupunkistrategian mukainen tiivistämisrakentaminen olisivat olleet hyötyjiä. Samalla olisi todentunut, ettei tässä vaiheessa Aleksovski kuin kukaan muukaan ole ollut hyötyjä, etenkään, kun kustannuksia ei ole muodostunut.

Mielenkiintoinen päätös on tehty edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS sai myydä sille Rauhaniemestä kaavassa osoitetusta tontistaan valtaosan rakennusliike YIT:lle. Alueelle tulee suunniteltua vähemmän opiskelija-asuntoja. Vastaavasti se rakennuttaa muualle asuntoja myyntituloilla.

Vertailukelpoinen tilanne herätti kohun Kotilinnasäätiön kohdalla. Molemmissa tapauksissa on kysymys säätiöstä, joiden hallitukset eivät ole alisteisia millekään ulkopuoliselle taholle, kuten kaupunginhallitus tai sen konsernijaosto. Säädekirja määrittelee toiminnan, jonka mukaan ne ovat toimineet.

Ilmeisesti asian takana on myös henkilökohtaisia viestejä.”

Ilmeisesti asian takana on myös henkilökohtaisia viestejä. Kun Aleksovski vuonna 2010 valittiin Tampereen sos.-dem. kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, eräs silloinen naispuolinen kaupunginvaltuuston jäsen toi valintakokouksessa mielipiteensä esiin tokaisemalla, että kaikenmaailman pitsanpaistajia kunnallisjärjestön johtoon ollaan valitsemassa. Onneksi mielipidettä edusti varsin pieni joukko.

Vaaleilla on vaikutus myös mielipidemuutokseen. Voimasuhteet muuttuvat ja niiden perusteella tehdään luottamuselimin muutoksia.

Luonnollistademokratiassa on, että ryhmät yhdessä neuvottelevat paikkajaosta. Suurimman ryhmän vetäjä toimii puheenjohtajana ja hänen velvollisuutensa on huolehtia tuloksen mukaisesta pohjaesityksestä.

Tehtävä lankesi SDP:n ryhmälle ja sitä myötä ryhmän puheenjohtajalle Aleksovskille. Vaalituloksen ja apulaispormestarien lukua pienennettäessä neljästä kolmeen paikat tulivat SDP:lle, Kokoomukselle ja Vihreille.

Vasemmistoliitto menetti, vaikka tarjolla oli viime kaudella tehtävänsä hyvin hoitanut Mikko Aaltonen. Samaten vaalituloksen suhteellisuuden perusteella Vihreät ja Vasemmistoliitto menettivät toimielinten paikkoja ja puheenjohtajuuksia.

Syylliseksi nimetään yleensä ryhmän puheenjohtaja. Voi siis kysyä, vaikuttaako tämä Aleksovskin ja välillisesti Kotilinnasäätiön ryöpytykseen julkisuudessa ja ovatko Aamulehden toimittajan kirjoitukset hyvän journalismin mukaisia.

Seppo Salminen

kunnallisneuvos

kaupunginvaltuutettu (sd) 1981–2017

Tampere

Kommentit (2)

Kommentit

Täyttä soopaa taloyhtiön osalta. Taloyhtiön yhtiökokous tyrmäsi hankkeen. Yhden asunnon laajentaminen n. 30 neliömetriä ullakolle ei tiivistä kaupunkia pätkääkään eikä siitä taloyhtiölle tarjottu n. 25 k€ kauppahinta tunnu noin isossa talossa mitään (esim. lukitusten uusiminen yli 60 k€). Päin vastoin, nykyisten asuntojen pienimuotoinen laajentaminen ullakolle estäisi mahdollisen myöhemmän kokonaisten lisäkerrosten rakentamisen. Lisäksi vesikattoon suunniteltu pömpeli oli järkyttävän ruma. Kuluja alustavista suunnittelutöistä on kuitenkin ollut, ne on vaan jätetty laskuttamatta. Tai niistä on vaivan palkka saatu jossain muussa yhteydessä.

pispalan oraakkeli

Tämän sekavuudessaan ylivertaisen kirjoituksen luettuani en enää yhtään ihmettele, että kunnallisneuvos Salmisella ei ole demareissa ollut aikoihin oikeastaan minkäänlaista asemaa.

Tero Moro

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.