La Strada ansaitsee olemassaolon oikeuden

Painu pois, Jack laulavat La Stradan näyttelijät ja vierailija Turkka Mastomäki, keskellä, on piiritettynä. Elämänjanoinen Jack nähtiin keväällä 2016.

Perttu Torvinen/Rubato Photos

La Strada on esittänyt vajaan yhdeksän toimintavuotensa aikana kymmenen näytelmää. Ihastuin jo ensimmäisestä ja olen kirjoittanut kaikista arvostelun.

Esitykset eivät tarvitse armoa sen takia, että ovat vammaisten harrastajien tekemiä. Ne olisi myönnettävä poikkeuksellisen korkealaatuisiksi, vaikka tekijät olisivat ammattilaisia. Tosin ketkään muut eivät pystyisi La Stradan tyyliin työskentelemään. Näyttämöllä vallitsee humoristinen ymmärryksen tunto, jota ei koe muualla. Näyttelijöiden läsnäolo on avointa ja voimakasta, rytmin luominen ja käyttäminen hämmästyttävää.

Henkisen ja fyysisen herkkyyden välähdykset tekevät La Stradan esityksistä ainutlaatuisia. La Stradan parhaat esitykset kuuluvat niihin harvoihin teatteriteoksiin, joista voin sanoa liioittelematta, että ne jättivät pysyvän jäljen.

Yhteiskunnan ilmapiirin sekä ihmisten elämänilon ja mielenrauhan kannalta olisi suotavaa, että toisiaan toisenlaisina pitävät tapaisivat. Kehitysvammaisteatteri antaa siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden.

Nyt La Stradaa uhkaa tuen puutteesta johtuva toiminnan lopettaminen. On onnetonta, että uhka sattuu kohdistumaan Tampereen ja Suomen ainutlaatuisimpaan teatteriin, juuri siihen teatteriin, jonka anti teatteritaiteelle ja yhteiskunnan ilmapiirille on korvaamaton. Toiminnan jatkamisen puolesta on tehty vetoomus, joka löytyy adressit.com-palvelusta.

Koska adressissa vedotaan Tampereen kaupunkiin, niin pitää korostaa, että La Stradalla on suuri merkitys Suomen teatteripääkaupunkina esiintyvän Tampereen maineelle. Jos pääkaupungilla voi olla ilme, niin La Strada on se veikeän sielukas hymykuoppa, joka estää ison naaman vääntymistä koppavaksi ja mielisteleväksi.

Jos Suomen ainoan kehitysvammaisteatterin toiminnan annetaan loppua, niin Tampereella ei ole aihetta kutsua itseään minkäänlaiseksi teatterikaupungiksi.

Pertti Julkunen

tietokirjailija

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.