Ei piilotella suomalaisuutta

Itsenäisyyspäivän ilmapiiri on muuttunut vuoden 2014 jälkeen paljon. Venäjän käytös on mennyt rajusti aggressiivisempaan suuntaan, se aiheutti Ukrainan kriisin, mikä puolestaan vei koko poliittisen ilmapiirin kylmän sodan porteille. Vuonna 2013 Venäjän pelosta ei juuri puhuttu, nyt siitä kuulee keskusteltavan, ikäryhmästä riippumatta. Pelkoa ei pidä lietsoa, eikä itänaapurin myönteistä vaikutusta Suomen talouteen kieltää, mutta muutos on pakko tunnustaa.

Eduskunnassakin herättiin Venäjän muuttuneeseen politiikkaan. Vielä vuonna 2013 puolustusvoimilta vaadittiin lisäsäästöjä, nyt ääni on toinen. Puolustusmäärärahoja halutaan lisätä ja materiaalihankintoihin panostaa. Sama viesti kuuluu yli puoluerajojen. Hyvä näin! Uskottavasta puolustuksesta on huolehdittava ja se onnistuu vain, jos rahoitus on riittävä. 2000-luvulla kehitys on ollut pääasiassa negatiivinen: materiaalihankinnoista on tingitty, varuskuntia lakkautettu, kertausharjoituksia vähennetty ja sodan ajan vahvuutta leikattu. Tällä kaikella on sivuvaikutus myös yleiseen maanpuolustustahtoon. Onneksi suunta on nyt muuttunut, vaikka motivaattoriksi tarvittiinkin Putinin uhittelu ja sukellusvenejahti Ruotsissa.

Satavuotiaan Suomen perintö on arvokas. Jokaisen suomalaisen on hyvä tuntea juurensa. Suomalaisista arvoista pitää voida keskustella ja niistä saa pitää kiinni myös aikana, jolloin monikulttuurisuus perustellustikin nostaa päätään. On tärkeää, että myös seuraavan sadan vuoden kuluttua suomalaiset tietävät, mistä ovat tulleet ja mitä aiemmat sukupolvet ovat itsenäisen maan eteen tehneet.

Olisi suotavaa, että vuoden tärkeintä ja arvokkainta juhlaa saataisiin tänään juhlistaa ilman kiakkovieraita ja heidän asiattomuuksiaan. Osaansa tyytymättömät voivat lähteä muualle kokeilemaan, josko siellä aurinko paistaisi. Suomessa on hyvä elää ja olla.

Arvokasta itsenäisyyspäivää!

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja

Päätoimittaja Kannala

Tällä palstalla julkaistaan Tamperelaisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa.

Kannala otti Tamperelaisen päätoimittajuuden vastaan lokakuussa 2015 ja on opetellut siitä lähtien tuntemaan Tamperetta ja Tampereen seutua. Kannala toimii myös Etelä-Suomen Median maakunnan lehtiryhmän johtajana ja vastaa Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Turkulaisen ja Suomen Mediapalvelun liiketoiminnasta. Helmikuusta 2017 alkaen hän on toiminut myös Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vastaavana päätoimittajana.

Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa, Seinäjoella ja Etelä-Karjalassa. Vuodet 2011 - 2015 hän toimi Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja-kustannusjohtajana.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, Tampereen seutua koskettaviin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen karri.kannala (a) media.fi, kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

 

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.