Väärä ihanne?

Suomessa on viimeinen vuosikymmen puhuttu taukoamatta siitä, miten ihminen voisi asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kaunis ajatus, mutta onko todellisuus kuitenkaan näin ruusuinen? Onko kaunista, jos yksinäinen, huonokuntoinen ikäihminen kaatuilee kotonaan, eikä ylösnoustessaan enää edes muista kaatuneensa. Jos siis on kaatumisesta selvinnyt ilman vammoja.

Tamperelaisen Sopimusvuoren toimitusjohtaja Leena Lehtonen totesi Tamperelaisen haastattelussa 28.10., että kotona mahdollisimman pitkään asuminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto ikäihmiselle. Lehtosen mukaan esimerkiksi muistisairaat muuttavat palveluasuntoihin yhä myöhäisemmässä vaihteessa. Sopimusvuoren ryhmäkodeissa keskimääräinen asumisaika on enää alle kolme vuotta, kun vielä viisi vuotta sitten ryhmäkodeissa asuttiin noin viisi vuotta.

Ilmiön taustalla on periaate siitä, että ihmiset asuisivat omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Periaate voi kuitenkin olla väärä, sillä usein ikäihminen voisi hyötyä pääsystä palvelutaloon tai ryhmäkotiin. Silloin henkilö pääsee paremmin osalliseksi yhteisöllisyydestä, saa ystäviä ja voi osallistua yhteisiin toimintoihin.

Kun asukkaat muuttavat palvelutaloon hyvin myöhäisessä elämänvaiheessa, on tilanne se, että jäljellä olevaa elämää saattaa olla hyvin vähän. Silloin saattohoidon merkitys korostuu. Usein ikäihmisellä on takanaan sairaalajakso ja muuttajat ovat aiempaa huonokuntoisempia ja iäkkäämpiä.

Jos ikäihminen hakeutuisi palvelutaloon tai vastaavaan ajoissa ja hyväkuntoisena, saisi hän enemmän irti myös tarjolla olevista palveluista. Elinvuosiakin saattaisi tulla lisää ja elämänlaatu olisi korkeampi. Toki tämä on monelle myös taloudellinen kysymys.

Senioreiden laadukkaat asumis- ja palveluratkaisut ovat jatkuvasti yleistyneet, ja vauhti vain kiihtyy. Tulevat ikäihmiset ovat myös tottuneet käyttämään esimerkiksi ravintolapalveluja vanhempiaan enemmän. Ehkä yhteiskunnan ihanne omassa kodissa rimpuilusta viimeiseen saakka onkin väärä?

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja

Päätoimittaja Kannala

Tällä palstalla julkaistaan Tamperelaisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa.

Kannala otti Tamperelaisen päätoimittajuuden vastaan lokakuussa 2015 ja on opetellut siitä lähtien tuntemaan Tamperetta ja Tampereen seutua. Kannala toimii myös Etelä-Suomen Median maakunnan lehtiryhmän johtajana ja vastaa Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Turkulaisen ja Suomen Mediapalvelun liiketoiminnasta. Helmikuusta 2017 alkaen hän on toiminut myös Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vastaavana päätoimittajana.

Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa, Seinäjoella ja Etelä-Karjalassa. Vuodet 2011 - 2015 hän toimi Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja-kustannusjohtajana.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, Tampereen seutua koskettaviin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen karri.kannala (a) media.fi, kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

 

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.