Epäreilua holhousta

Kieltolain aikaan Suomessa jahdattiin salakapakoita, mutta niiden aika ei ole ohi 2010-luvun Tampereellakaan, puhisi tamperelaisravintoloitsija Sami Lappalainen haastattelussamme 18.10.

Epäreiluiksi kilpailijoiksi Lappalainen muun muassa laskee erilaiset kerhotilat, saunat, seuraintalot ja erilaiset vuokrattavat tilat, joissa säännöllisesti järjestetään suoraan ravintoloiden kanssa kilpailevaa liiketoimintaa. Juhlatiloissa ei ole aukioloaikoja, velvollisuutta järjestyksenvalvontaan, ei tiukkoja pelastusviranomaisten määräyksiä ja kun useimmiten anniskelulupia ei ole haettu, ei tule alkoholitarkastajaakaan, listaa Lappalainen. Monessa firmassa on käytäntö, että pikkujouluihin tai saunailtaan haetaan pakettiautolla juomalasti Virosta. Silloin jäävät alkoholiverotkin saamatta.

Ravintoloitsijan mukaan ravintolatoiminnan sääntely on tällä hetkellä niin tiukkaa, että kilpailutilanne juhlatilojen kanssa on epäreilu. Esimerkiksi Lappalainen heittää ravintoloissa vaadittavat kalliit tulenkestävät tekstiilit. Lisäksi ravintoloille kohdistuvat lupa- ja valvontamaksut ja vaatimukset anniskelupassin omaavista työntekijöistä.

Lappalainen puhuu asiaa. Suomi yliholhoaa ravintoloita ja alkoholia niin räikeästi, että viinaralli Baltian maihin kiihtyy ja häiriökäyttäytyminen on siirtynyt ravintolan valvotuista tiloista yksityisasuntoihin, huonoin seurauksin. Naurettavinta on eduskunnan kiistely siitä, saako kaupoissa myydä 4,7 vai 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia.

Tampereen paheneva huumeongelma on viime aikoina puhututtanut paljon. Lappalaisen mielestä alkoholinkäytön demonisoiminen on syventänyt huumeongelmaa, joka on johtanut muun muassa huumeiden käytön näkymiseen jo Tampereen katukuvassakin. Lappalaisen mukaan on ajauduttu tilanteeseen, jossa nuoren on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. "Välitunnilla voi tehdä huumetilauksen, joka toimitetaan seuraavalla välitunnilla. Ravintolaan ei kuitenkaan pääse." Pala totuutta tässäkin.

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja

Päätoimittaja Kannala

Tällä palstalla julkaistaan Tamperelaisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa.

Kannala otti Tamperelaisen päätoimittajuuden vastaan lokakuussa 2015 ja on opetellut siitä lähtien tuntemaan Tamperetta ja Tampereen seutua. Kannala toimii myös Etelä-Suomen Median maakunnan lehtiryhmän johtajana ja vastaa Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Turkulaisen ja Suomen Mediapalvelun liiketoiminnasta. Helmikuusta 2017 alkaen hän on toiminut myös Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vastaavana päätoimittajana.

Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa, Seinäjoella ja Etelä-Karjalassa. Vuodet 2011 - 2015 hän toimi Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja-kustannusjohtajana.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, Tampereen seutua koskettaviin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen karri.kannala (a) media.fi, kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

 

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.