Laaja-alaista kasvua

Pirkanmaan yritysten liikevaihdot jatkoivat kasvuaan vuonna 2016. Toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto nousi vuoden 2016 aikana 3,1 prosenttia. Kasvu on edelleen kiihtynyt vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana 5,4 prosenttiin. Pirkanmaan viennin osalta vuosi 2016 meni käytännössä edellisvuoden tasolla supistuen 0,7 prosenttia.

Tampereen kauppakamarin arvion mukaan koko vuoden 2017 osalta kasvua kertyy 4,6 prosenttia. Vientiliikevaihdon kasvuksi kauppakamari arvioi kuluvalta vuodelta 6,7 prosenttia.

Pirkanmaan yksityisen sektorin liikevaihto oli vuonna 2016 yli 30,5 miljardia euroa eli noin miljardin enemmän kuin vuonna 2015. Vuoden 2016 positiivinen kehitys ja sen jatkuminen 2017 nostavat Pirkanmaan liikevaihdon yli 30 miljardin jatkossakin. Erityisen iloinen uutinen on se, että tänä vuonna myös vienti on alkanut vetää.

Tampereen kauppakamarin lokakuussa laatiman Pirkanmaan yritysbarometri ll/2017:n mukaan 67 prosenttia yrityksistä kasvattaa liikevaihtoa tänä vuonna. Tämä on vahvistanut odotuksia myös henkilöstömäärien ja investointien lisäämisestä.

Noin puolet yritysjohtajista ilmoittaa työntekijämäärien olevan samanlaisia kuin vuosi sitten. Henkilöstön määrä on kasvanut 46 prosentissa vastaajayrityksistä ja supistunut yhdeksällä prosentilla yrityksistä. Kyselyyn vastanneista kauppakamarin jäsenyritysten johtajista 41 prosenttia uskoo lisäävänsä työvoimaa seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Pirkanmaan kasvua voi nyt hyvällä syyllä kutsua laaja-alaiseksi: yritysten liikevaihdot kasvavat toimialasta riippumatta. Työllistämisnäkymät kertovat sen, että myös työttömyys tullee edelleen vähenemään.

Vaikka työttömyys on Pirkanmaalla maan keskiarvon huonommalla puolen, löytyy täältäkin jo toimialoja, jotka kärsivät työvoimapulasta. Maan vetovoimaisimman kaupungin, Tampereen, tulee nyt ajoissa pitää huoli siitä, että osaavia työntekijöitä riittää. Työvoimapulasta ei saa tulla kasvun este, kuten Lounais-Suomessa uhkasi käydä.

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja

Päätoimittaja Kannala

Tällä palstalla julkaistaan Tamperelaisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa.

Kannala otti Tamperelaisen päätoimittajuuden vastaan lokakuussa 2015 ja on opetellut siitä lähtien tuntemaan Tamperetta ja Tampereen seutua. Kannala toimii myös Etelä-Suomen Median maakunnan lehtiryhmän johtajana ja vastaa Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Turkulaisen ja Suomen Mediapalvelun liiketoiminnasta. Helmikuusta 2017 alkaen hän on toiminut myös Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vastaavana päätoimittajana.

Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa, Seinäjoella ja Etelä-Karjalassa. Vuodet 2011 - 2015 hän toimi Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja-kustannusjohtajana.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, Tampereen seutua koskettaviin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen karri.kannala (a) media.fi, kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

 

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.