MOT:lla Tammela-faktat hakusessa

Tuottaja Renny Jokelinkirjoitti Tamperelaisessa 31.9., että kaupungin kaavoitushankkeita käsitelleessä YLE:n MOT-ohjelmassa 18.9. ei ollut asiavirheitä. Valitettavasti näin ei ole.

MOT väitti, että Tammelan stadionin hankkeen toteuttajataho valittiin ilman kilpailutusta. Stadion hankkeessa Lemminkäinen saa toteutuksessa merkittävän roolin kaupunginvaltuuston hyväksymien pelisääntöjen mukaisesti. Ulkopuoliset asiantuntijat arvioivat Lemminkäisen saaman rakennusoikeuden arvon, joten Lemminkäinen maksaa siitä markkinahinnan.

MOT jätti kertomatta, että Lemminkäisen osuus koko hankkeesta on kuitenkin vain 40 prosenttia. Stadionin rakentaminen kilpailutetaan, ja samoin puolet asuinrakentamisesta. Nämä faktat selviävät kaupungin ja Lemminkäisen välisistä sopimuksista, jotka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 27.1.2014 ja 28.11.2016.

Toinen virheellinen väite ohjelmassa oli, että hanketta olisi viety eteenpäin piilossa ilman vuorovaikutusta kuntalaisten kanssa. Kaupungin tahtotila hankkeen selvittämiseksi tuotiin julki pormestariohjelmassa, joka hyväksyttiin valtuustossa tammikuussa 2013.

Hankkeen ideaa ja tavoitteita esiteltiin yleisölle ennen kuin suunnittelukilpailu käynnistettiin marraskuussa 2013. Kuntalaisilla oli siis käsitys kaupungin tavoitteissa ennen, kuin oli vielä mitään suunnitelmaa olemassa. Ennen suunnittelukilpailun ratkaisua kilpailun tuomaristo kävi useita keskusteluja alueen asukkaiden kanssa. Toin nämä faktat esiin MOT:n haastattelussa, mutta niitä ei julkaistu.

Ohjelman esittämät väitteet rakenteellisesta korruptiosta ovat vakavia. Kaupungin olisi syytä aloittaa poliisitutkinta asiasta. Ei kaupunkia voi leimata tuulesta tempaistujen väitteiden kautta. Rajansa kaikella.

Olisin kaivannut korkealle arvostamani YLE:n journalismilta myös avoimempaa pohdiskelua ohjelmassa haastatellun arkkitehdin motiivista hyökätä entistä työnantajaansa kohtaan. Arkkitehtihän irtisanottiin pitkän prosessin jälkeen. Hän muun muassa laiminlöi työtehtäviään. Nämä faktat ovat luettavissa kaupunginhallituksen pöytäkirjasta 14.8.2017.

MOT:n ohjelma oli täysin tarkoitushakuinen. Sen tavoitteena oli loata kaupungin maine. Tietoja valittiin sen mukaan, mikä tuki ohjelman puolueellista linjaa.

Pekka Salmi

apulaispormestari

2/2013-6/2017 (sd)

Kommentit (3)

Kommentit

Kaksi sananlaskua nousi heti mieleeni Salmen reaktiosta. ”Ei savua ilman tulta” ja ”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa”. Koko Tammelan stadionin hanke suorastaan löyhkäsi mädältä. Kansalaiset peloteltiin hiljaisiksi. Ei puhuttu suoraan ääneen, että Salhojankadun vanhat puut kaadetaan. Vanha väki uskoo, että ne säästetään. No, tuleepa sitten puitten kaato yllätyksenä. Ihmettelen, että RKY-kohteen viereen saa rakentaa moisen betonihirvityksen. Jälleen kerran totean, että järjen käyttö päätöksenteossa olisi enemmän kuin sallittua.

Helena Hartikainen

"Kaupungin tahtotila" ei ole sama asia kuin mitä mieltä kuntalaiset ovat. Ja kuntalaisilla on kyllä sama käsitys kuin MOT-ohjelmalla siitä, kenen eli minkä alan yhtiöiden taskussa se kaupungin tahtotila on.

ProTampere

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.