Nyt on töitä!

Tampereella asui heinäkuussa 17 889 työtöntä työnhakijaa, kun heinäkuussa 2016 määrä oli vielä 22 863. Työttömien määrä on siis vähentynyt vain vuodessa lähes 5 000:lla eli 22 prosentilla. Koko Pirkanmaalla työttömien määrä väheni vuodessa liki 9 000:lla.

"Nämä ovat valtavia lukuja. Tässä on nyt kyse isoista asioista", totesi Pirkanmaan Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen. Miehen sanaan ja suhteellisuudentajuun kannattaa luottaa. Salminen on viettänyt työurastaan jo neljännesvuosisadan Pirkanmaan työttömyyslukujen ja niiden tulkinnan parissa.

Surullisista työttömyysluvuista koko 2010-luvun kärsinyt Tampere on hypännyt vihdoin ja viimein talouskasvun junaan. Työttömyyden väheneminen on nyt jälkijunassa alkaneena liki pitäen nopeinta koko Suomessa.

Salmisen mukaan Tampereen työttömyyslukujen sulaminen on tapahtunut teollisuudessa, mutta investointiteollisuus on yhä Tampereen veturi. Metsä-, kaivos- ja konepajateollisuuden tilauskirjat näyttävät nyt hyviltä ja myös laivahankinnan ja Uuteenkaupunkiin tulleet investoinnit tuntuvat alihankintaketjujen kautta.

teollisuuden elpyminen näkyy niin, että miesten työttömyys on vähentynyt selvästi enemmän kuin naisten. Naisvaltaisten palvelujen työvoimatarve on ollut tyypillisesti tasaisempi kuin suhdanneherkemmän teollisuuden ja rakentamisen. Palvelualojen työvoimatarve piti jatkuvasti kasvaneella Tampereen seudulla huonoina vuosinakin todellisen työttömyyskatastrofin pelkkänä painajaisena.

Vahva työllisyyskehitys ja kasvavat luottamuskäyrät takaavat sen, että ensi vuonna kulutus kasvaa. Jo joulukaupasta Salminen povaa ennätysmäistä. Ensi vuonna työllisyyden kehittyminen poikinee kulutuksen kautta työtä palveluihin. Tampereen tällä hetkellä vielä 15:n huonommalla puolella olevan työttömyysprosentin Salminen arvioi laskevan 12:een kahden vuoden sisällä.

Työttömyyttä siis edelleen riittää maan keskiarvoa enemmän. Suunta kuitenkin on oikea ja Tampereen jätti-investoinnit vauhdittavat sitä entisestään. Kunhan vain liikennemotissa olevat keskustan kivijalkayritykset kestäisivät pystyssä seuraavat vuodet – niissä on arvokkaita työpaikkoja.

Vastaava päätoimittaja, lehtiryhmän johtaja

Päätoimittaja Kannala

Tällä palstalla julkaistaan Tamperelaisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa.

Kannala otti Tamperelaisen päätoimittajuuden vastaan lokakuussa 2015 ja on opetellut siitä lähtien tuntemaan Tamperetta ja Tampereen seutua. Kannala toimii myös Etelä-Suomen Median maakunnan lehtiryhmän johtajana ja vastaa Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Turkulaisen ja Suomen Mediapalvelun liiketoiminnasta. Helmikuusta 2017 alkaen hän on toiminut myös Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vastaavana päätoimittajana.

Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa, Seinäjoella ja Etelä-Karjalassa. Vuodet 2011 - 2015 hän toimi Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja-kustannusjohtajana.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, Tampereen seutua koskettaviin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen karri.kannala (a) media.fi, kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

 

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.