Bussien aikataulukirjat takaisin

Tampereen päätös paperisten bussien aikataulukirjojen lopettamisesta on herättänyt perusteltua kritiikkiä. Kaikilla ei ole älypuhelimia tai muita mobiililaitteita, joista aikataulut voisi katsoa. Monet käyttävät päivittäin useampia busseja, ja on hankalaa keräillä ja säilyttää useampia, joskus jopa kymmeniä irrallisia aikataululappusia.

Jätinkin aikataulukirjojen palauttamisesta valtuustoaloitteen 24. elokuuta. Viikkoa myöhemmin luin lehdestä yksityisen toimijan luvanneen tuottaa aikataulukirjat ensi vuoden alussa. Pidän valtuustoaloitetta tarpeellisena, sillä pitkäjänteinen, mainostuloista riippumaton aikataulupalvelu kuuluu tyypillisesti kunnan tehtäviin.

Pormestariohjelman tavoitteena on, että valtaosa tamperelaisista käyttää ensisijaisesti digitaalisia palveluja vuonna 2025. Saimme ohjelmaan kirjauksen siitä, että kunnan on tarjottava palvelut myös perinteisin tavoin. Tämä on välttämätöntä, sillä Tilastokeskuksen mukaan yli 75-vuotiaista vain 31 prosenttia käyttää internetiä ja yli 65-vuotiaistakin vasta 74 prosenttia.

Iäkkäämpien ihmisten lisäksi on paljon myös nuorempia ihmisiä, jotka eri syistä eivät voi käyttää digipalveluiden edellyttämiä laitteita. Ne ovat usein liian kalliita pienituloisille ihmisille.

Digitaalisuus on hyvä asia silloin kun se vapauttaa palveluissa inhimillistä resurssia, hoitohenkilökuntaa sitä tarvitseville. Kuitenkin palveluiden liian nopea digitalisointi on aikamme uusi syrjäyttämisen muoto. Sillä lisätään erityisesti vanhusten turvattomuuden ja osattomuuden tunnetta - juuri päinvastaisesti pormestariohjelman vanhustyötä koskevien kirjausten kanssa.

Kuntalaispalautteen mukaan aikataulukirjoista oltaisiin valmiita maksamaan pieni hintakin. Kaupungille kustannus ei olisi suuri; kirjojahan ei tarvitsisi jakaa kaikkiin kotitalouksiin, eikä välttämättä lyhyeksi kesäajaksi.

Toivonkin saavani aloitteeseen oman valtuustoryhmäni lisäksi allekirjoituksia mahdollisimman laajasti eri ryhmistä. Kuntalaisten tasa-arvoinen palvelu joukkoliikenteen käyttäjinä on tärkeä periaatteellinen ja käytännöllinen asia.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas)

Tampere

Kommentit (1)

Kommentit

Hohhoijaa. Yksityiset pankit ovat pakottaneet vanhukset mukautumaan nykypäivään mutta verorahoilla pitäisi kustantaa heti vanhaksi jäävää turhaa aikataulukirjaa marginaaliselle käyttäjäryhmälle? Ja se että olisi muka olemassa paljon nuoria ihmisiä jotka eivät pääse katsomaan digitaalisia aikatauluja nyt on vain taas hyvä esimerkki siitä, että kirjoittaja itsekin alkaa olla tippunut jo kärryiltä mitä maailmassa tapahtuu. Verorahoille keksitään parempaakin käyttöä kuin aikataulukirjan julkaisu, vai pitäisikö puhelinluetteloakin ruveta julkaisemaan verovaroin?

Sörkkä

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.