Suhteellinen vastaus

Turun järkyttävästä henkirikoksesta on kulunut kolmisen viikkoa.

Elämä on palannut uomiinsa. Se tuntuu epäsopivalta ja pahalta.

Kun kaksi ihmistä kuolee iskussa, jota epäillään terrorismiksi, tulee olo, että tästä eteenpäin kaiken pitäisi olla toisin. Väkivaltainen kuolema on niin väärin, että kaiken pitäisi muuttua.

Tulee ajatelleeksi, että mikään teko ei ole liian suuri vastaavan estämiseksi tulevaisuudessa.

Eihän se niin mene.

Israelilainen historioitsija Yuval Noah Harari on muistuttanut, että terrorismi on äärimmäisen heikkojen ihmisten ase.

Iskut puolustuskyvyttömiä ihmisiä vastaan siinä toivossa, että maan hallitus muuttaisi politiikkaansa, ovat epätoivoinen teko.

Historia osoittaa, että tuhansien – sodissa jopa miljoonien – ihmisten kuolema ei välttämättä muuta valtioiden politiikkaa.

Terroristit voivat voittaa ainoastaan, mikäli heidän tekonsa saa valtiot reagoimaan tavalla, joka ei ole oikeassa suhteessa terroristien aiheuttamaan uhkaan.

Jos terroristit onnistuvat provosoimaan Suomen sulkemaan rajansa, millä olisi välitön vaikutus tuhansien ihmisten elintasoon, niin terrorismi on onnistunut vahingoittamaan suomalaista yhteiskuntaa.

Lapseni kysyi, oliko viisasta päästää maahan niin paljon ulkomaalaisia hakemaan turvapaikkaa, jos joku heistä murhaa ihmisen Suomessa.

Hyvä kysymys.

Terrorismia torjutaan parhaiten tekemällä päätöksiä, jotka ovat oikeassa mittasuhteessa tapahtuneeseen."

Vastasin, että ajattele Suomen olevan laiva ja sinä sen kapteeni.

Laivasi saapuu merellä onnettomuuspaikalle. Meressä on satoja ihmisiä, jotka haluavat turvaan.

Tiedät, että todennäköisesti heidän joukossaan on myös pahoja ihmisiä. Onko se syy jättää muut mereen?

Harva muistaa, että Suomen pakolaispolitiikalla on pelastettu tuhansia ihmisiä vainolta ja kuolemalta.

On tehty myös valtavasti hyvää, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Ei pilata sitä.

Poliisille on annettava riittävät resurssit, jotta he kykenevät ottamaan kiinni ne, jotka haluavat muille pahaa.

Terrorismia torjutaan parhaiten tekemällä päätöksiä, jotka ovat oikeassa mittasuhteessa tapahtuneeseen.

Kommentit (9)

Kommentit

Entäpä kun seuraavalla kerralla meressä on niin paljon ihmisiä, ettei oma laiva kanna heitä kaikkia? Upotaanko yhdessä? Rakennetaanko isompi laiva, suurempi Eurooppa ja Suomi? Ensi vuonna etelässä on taas 50 miljoonaa ihmistä enemmän kuin nyt. Jonnekin he lähtevät, kun ruoka ei riitä.

suomensuomalainen

Railo lainaa israelilaista Hararia. Jos hänen väitteensä pitää paikkansa niin W.Churchill, Roosevelt ja Stalin olivat äärimmäisen heikkoja kun käyttivät terroripommituksia Natsi-Saksaa vastaan Toisessa maailmansodassa, samaten Truman pommittaessaan Hiroshimaa ja Nagasagia ja myöhemmät USAn presidentit terroripommittaessaan Vietnamia, Laosia ja Kambodsaa sekä Irakia, Libyaa ja nyt Syyriaa.

Onkohan siis oikeasti niin, että terrori on "vain" yksi sodankäynnin taktinen menetelmä ja väline jota kukin käyttää silloin kun sille katsoo olevan käyttöä? Sitä vain nimitetään milloin milläkin nimellä. Nykyisin suosittu taitaa olla "kampanja".

Myyryläinen

Railon vastaus lapsen kysymykseen kertoo lähinnä hänen omasta matiumyönteisestä suhtautumisesta.

Jos ajattelemme vaikka niitä 32 000, jotka tulivat tänne avoimien ovien politiikan seurauksena vuosina 2015-2016, niin he tulivät turvallisesta ja vakaasta, maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvasta Ruotsista. Heitä ei voi verrata vedessä kelluviin. Maitse tulevista olisi ainakin iso osa pahoista ihmisistä voitu seuloa ottamalla kaikki tulijat säilöön ja selvittämällä taustoja. Heistä 80 % oli "hukannut" passinsa ja paperinsa. Ja säilöönotto olisi ilmeisesti vähentänyt tulijamäärää. Meillä ei ollut mitään velvollisuutta ottaa porukkaa turvallisesta Ruotsista. Siitä on olemassa Euroopan unionin tuomioistuimen vastaavan tyyppistä tapausta koskeva päätös.

eriikonen

"Jos terroristit onnistuvat provosoimaan Suomen sulkemaan rajansa, millä olisi välitön vaikutus tuhansien ihmisten elintasoon, niin terrorismi on onnistunut vahingoittamaan suomalaista yhteiskuntaa."

Tämä lause lienee pölhöpopulismin armoitettua ykkösryhmää.

Voisiko kirjoittaja avata miten tämä toteutuu jos tulijoilta kysytään keitä he ovat? Ihmeellisesti rajat menevät kiinni ilmeisesti jopa linnuilta jos jotain näin julkeata esitetään?
Toiseksi tämä "välitön elintason lasku ", tämähän toteutuu vain niiden kohdalta jotka ovat tähän hämärään vokkibisnekseen menneet mukaan. Suurimmat kärsijät olisivat ilmeisesti meidän eturivin poliitikot ja heidän sukulaisensa. Heitä ei ole tuhansia.

D.Muumio

Kautta ihmiskunnan, myös sivistyneen historian on peitelty omia toimia syyllistämällä jotain toista... :-) -Turun tapaus on onnistunut, saanut, -ja tulee todellakin saamaan vielä sellaiset mittasuhteet päätyttyään, jollaista tänne kaivattiin tämän maan toipumatta enää koskaan ennalleen peittäen paljon häikäilemätöntä pahaa alleen.
Kuin tilaus. Jo sairastuneelle maalle.

venäjän trolli

Tarvitaan vielä kaksi Turun tapausta, ennenkuin hallitus ja korkeat viranomaiset ottavat asian tosissaan. Nyt luvattiin kaikenmoisia uudistuksia ja parannuksia, mutta näyttää siulle, ettei mitään tapahdu. Ihmisoikeudet on sellainen taikasana, jolla kaikki voidaan vesittää. Paitsi suomalaisten ihmisoikeudet, eli oikeus mahdollisimman turvalliseen elämään.

eriikonen

Erkka Railon logiikka ontuu pahasti. Terroristit ovat jo voittaneet, koska tämä ”tutkija” ei uskalla kertoa nykyajan terrorismin suurinta juurisyytä, eli islamin uskontoa. Eli pelko on saanut hänestä vallan. Miksi Railo kuvittelee, että terroristit haluavat rajat kiinni? Hehän haluavat levittää islamin maailman joka kolkkaan, ja rajat auki- politiikka palvelee parhaiten terroristien aikeita.
Taitaa tämä Railo olla tutkijana samantasoista sekunda- luokkaa, kuin kollegansa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen, joka arvioi vuonna 2015, että tarina pakolaisten joukkoon soluttautuneista terroristeista on satua. Tämän järjettömän lausunnon takia kyseisestä tutkijasta käytetään netissä laajasti lisänimeä Punahilkka-Sinkkonen. Ilta-Sanomissa 19.8. tämä valtamedian ylistämä ”eturivin tutkija” lausuu hämmästyttävällä itsevarmuudella: ”Kenelläkään ei ole varaa sanoa, että isku olisi tullut yllätyksenä.”

pikkukolmonen

Erkka Railo

Kirjoittaja on Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija ja poliittisen historian dosentti.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.